Digisüsteemi tõrge seiskas hommikul perearstide töö

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patsiendi digilugu.
Patsiendi digilugu. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Tänase tööpäeva alguses ei saanud perearstid umbes pooleteise tunni jooksul välja kirjutada haiguslehti ega retsepte, samuti ei saanud nad vaadata patsientide haiguslugusid. 

Eesti Tervise Fondi juhatuse esimees ja perearst Eero Merilind rääkis, et digiloo ja digiretsepti süsteem oli kella kaheksast alanud tööpäeva alguses ligi poolteist tundi maas, mistõttu ei olnud võimalik tööd teha. Seejuures oli tohter nördinud, et E-Tervise SA teade probleemist saabus vahetult enne seda, kui süsteem uuesti tööle hakkas.  

«Haiguslehte ei saanud saata. Teavitati alles siis, kui kõik olid juba närvilised. Me ju ilma ei saa tööd teha. Paberretsepte ei kasuta juba mitu aastat. Haigusloo väljavõtteid ei näe, ei saa raviotsuseid teha,» rääkis Merilind.

E-Tervise Sihtasutuse kommunikatsioonijuht Aivar Jarne ütles, et probleem oli seotud digiloo kasutamiseks vajaliku MISP2-portaaliga, mida perearstid kasutavad läbi oma tarkvara.

«Probleem algas öösel, kuid selle tuvastamise võttis aega, sest seda, et portaal ei olnud kättesaadav väljastpoolt, polnud võimalik enne kasutajate pöördumist tuvastada. Pärast perearstide edastatud teavet ja asjaolude tuvastamist saadeti kasutajatoest kohe välja teavitus ning alustati probleemi lahendamisega. Kell 9:25 oli portaal taas töökorras,» selgitas Jarne. 

Ehkki Jarne kinnitas esialgu, et digiretsepti süsteemi probleem ei puudutanud, ütles Merilind, et ei saanud hommikul muu hulgas ka digiretsepte saata. Samuti olevat perearstide meililist sama probleemi puudutavaid kirju hommikul täis olnud. Täpsemalt lasi süsteem digiretsepti koostada, kuid seda ei saanud seejärel kinnitada ehk siis see ei salvestunud süsteemi.  

Korduva järelepärimise peale ütles Jarne, et ka digiretsepti väljastamist takistas MISP2-portaaliga seotud probleem.

«Probleem ei ole selles, et süsteem peaks olema 100 protsenti töökindel, vaid et vea tekkides tuleks kohe saata kiri kasutajatele, et on viga ja tegeleme sellega ja see võib aega võtta. Me saame vahepeal nende inimestega tegeleda, kellega saab. Halb on siis, kui on teadmatus ja inimesed kogunevad ukse taga,» märkis Merilind. 

Ehkki hommikul saadi süsteem töökorda, saabus kell 13.17 arstidele uus teade häirete esinemisest. Seekord taastus töö juba enne kella 14.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles