Kümme ajaloo kõige kummalisemat dieeti

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paeluss.
Paeluss. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Mure oma kehakaalu pärast on inimesi saatnud juba pikka aega, sest heaolu kasvades kipub ka vööümbermõõt suurenema. Briti väljaanne Telegraph tegi ülevaate kümnest kõige kummalisemast dieedist läbi ajaloo.

Fletcheri dieet

Ameeriklane Horace Fletcher hakkas 19. sajandi lõpus propageerima dieeti, mille järgi tuli iga suutäit  mäluda vähemalt 32 korda või kuni see on muutnud vedelaks. Ta uskus, et see meetod aitab kaalust alla võtta ja haigusi vältida. Lisaks tegi see ta ka rikkaks.

Uinuva kaunitari dieet

Elvis Presley oli ilmselt uinuva kaunitari dieedi fänn. Selle dieediga hoidutakse mõistlikest kaalulangetamise meetoditest nagu toidukoguste vähendamine ja treeningkordade kasvatamine, selle asemel soovitatakse selle jälgijatel end rahustitega maandada ja lihtsalt magada.

Lord Byroni dieet

Inglise luuletaja lord Byron püüdis iga hinna eest olla sale ja veetis enamuse oma elust dieeti pidades. Tema lemmiktoiduks olid kuivikud, soodavesi ja äädikaga maitsestatud kartulid.

Kapsasupi dieet

Roald Dahli tuntud raamatus «Willy Wonka ja šokolaaditehas» toitus väljamõeldud perekond Bucket peamiselt vaid kapsasupist. 1950ndatest aastatest alates hakkasid erinevad toitumisnõustajad seda dieeti tõepähe võttes populariseerima kui head kaalu vähendavat toitu.

Mürkidest puhastav dieet

Armastatud kuulsused nagu näiteks Beyoncé harrastavad sellist mürkidest puhastavat dieeti. See tähendab lühiajalist paastu, mil välditakse tahket toitu ja juuakse peaasjalikult vaid sidruni vett, millele lisatakse maitseks vahtrasiirupit ja cayenne’i pipart. Ainuke lühiajalisus, mis selle dieediga kaasneb, on kõhulahtisus enne magamaminekut.

Sigaretidieet

Tänapäeval teame me kõik ja kuuleme seda pea igapäevaselt, et sigaretid on meie tervisele halvad. 20. sajandi esimeses pooles polnud see aga nii. Polnud sugugi tavatu, et sigarettide tootjad reklaamisid oma tooteid kui tervisetooteid. Mõned koguni väitsid, et nende sigaretid aitavad kaalus kaotada: «Süüta Lucky (sigaretibränd – toim.) ja sa ei taha enam kunagi maiustusi, mis sind paksuks teevad,» kõlab reklaamtekst 1929. aastast.

Tsitrusedieet

See dieet muutus populaarseks 1930ndatest aastatest. Põhiidee oli süüa rasva- ja valgurikkaid tooteid ning sinna kõrvale tsitruselisi. Arvati, et tsitruselistel on suurepärane võime põletada rasvasid ning et kui süüa seda koos rasvarikka toiduga, on tulemuseks unelmate bikiinikeha.

Halleluuja-dieet

Nagu Jeesus? Tahad kaotada kaalu? Siis Halleluuja-dieet on just sulle. Süüa tuleks selle dieedi järgijatel ainult seda, mida sõid Adam ja Eva Eedeni aias. Peaasjalikult siis puu- ja juurvilju ning täisteratooteid. Seda, kas õunu võib süüa või mitte, pole täpselt teada.

Paelussidieet

Mõned inimesed lähevad väga kaugele selleks, et saavutada ideaalset vormi. Et aga paeluss oma kehasse saada, tuleb olla tõeliselt pühendunud. Teooria kohaselt peaks see parasiit sööma eest ära kogu toidu, mida tarbid ning nii hoidud kaalus juurdevõtmisest. Linnalegendi järgi proovis seda ka ooperilaulja Maria Callas, kes saavutas 1950ndatel imelise kaalukaotuse tänu paelussi alla neelamisele.

Luigi Cornaro dieet

Üks maailma esimesi hästi müünud toitumisraamatuid «The Art of Living Long» («Kõrgeealisuse kunst») autor Venetian Luigi Cornaro alustas oma hilistes kolmekümnendates dieeti, millega piiras oma päevase toidukoguse 400 grammi peale (kuigi lubas endale igapäevaselt 500 grammi veini). Hiljem limiteeris ta oma päevase toidukoguse ühe munani. Imekspandavalt elas ta 98-aastaseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles