Juba kaheminutine ignoreerimine tekitab beebile stressi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuue kuu vanused imikud tunnevad tähelepanupuudust ja sellest tekkivat stressi juba siis, kui ema neid kahe minuti jooksul ignoreerib.

Kanada uurijate sõnul tõuseb tähelepanuta jäetud beebide kehas järsult stressihormoon kortisooli tase ning imikud muretsevad veel järgmisel päevalgi, et see ebameeldiv kogemus võib korduda, vahendab Daily Mail.

Neile järeldustele jõuti 30 ema ja lapse paari uurides. Laboris jagati osalejad kahte gruppi, millest esimeses emad mängisid ja rääkisid turvahällis istuva lapsega, kuid katkestasid siis kaheks minutiks tegevuse, vahtides emotsioonitu näoga lapse pea kohale tühjusesse. Teises grupis emade ja beebide suhtlemist ei katkestatud.

Järgmisel päeval ilmusid osalejad taas laborisse ning mõlemal päeval mõõdeti korduvalt kortisooli taset laste organismis. Leiti, et stressihormooni hulk tõusis märgatavalt, kui ema last ignoreeris. Seejärel kortisoli hulk vähenes, aga tõusis taas, kui lapsed järgmisel päeval uuesti laborisse toodi, kuigi seekord emad neid ei ignoreerinud.

Teises grupis, kus beebid emapoolset ükskõiksust ei kogenud, ei toimunud nende kortisoolitasemes märkimisväärseid muutusi.

Uurimistulemused avaldanud ajakirjas Biology Letters kirjutatakse, et stressihormooni taseme tõus teisel uuringupäeval viitab sellele, et ignoreerimist kogenud kuue kuu vanused beebid eeldasid juba tuttavasse laborisse sattudes, et neid ootab taas midagi ebameeldivat.

Üks uurijaist, Toronto ülikoolis töötav David Haley ütles avastust kommenteerides, et see tõestab, et beebid võivad oma vanemate käitumise kohta eeldusi tehes stressi kogeda.

Ekspertide hinnangul on kortisoolitaseme pidev kõikumine imiku tervisele kahjulik, kuna ohustab immuunsüsteemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles