Rämpstoit paneb kehakaalule pikaks ajaks põntsu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rämpstoiduga liialdamine mõjutab keha veel aastaid hiljem.
Rämpstoiduga liialdamine mõjutab keha veel aastaid hiljem. Foto: SCANPIX

Uurijad leidsid tõestust ütlusele, et maitsev šokolaaditükk püsib suus vaid hetke, kuid puusadel terve igaviku.

Nimelt avastasid Rootsi teadlased, et ka lühiajaliselt rämpstoidu ja maiustustega liialdamine muudab keha veel tükk aega hiljemgi kaalutõusule vastuvõtlikumaks, kirjutab Daily Mail.

Uuringus osales 18 noort ja saledat inimest, kellel paluti kuu aja jooksul oma igapäevast kaloritarbimist kahekordistada. Eesmärgi täitmiseks sõid kahekümnendates eluaastates osalejad päevas vähemalt kaks rämsptoidust koosnevat einet ja tegid väga vähe trenni. Kontrollgruppi kuulunud noored jätkasid uuringu ajal oma igapäevast elustiili.

Esimese grupi liikmed võtsid kuu ajaga keskmiselt 6,3 kilo juurde. Pool aastat hiljem olid nad lisakilodest suuremalt jaolt lahti saanud, kuid uuringueelne kehakaal polnud veel taastunud.

Kaks ja pool aastat hiljem olid esimese grupi liikmed aga keskmiselt kolm kilo raskemad kui enne uuringut, samas kui kontrollgruppi kuulunute kehakaal polnud tõusnud. Uurijad täheldasid, et suur osa õgimisperioodi jooksul tekkinud rasvast ladestus puusadele, nagu tuntud ütlus hoiatab.

Uuringut juhtinud Asa Ernersson Linkopingi ülikoolist ütles, et osalejad võtsid kaalus juurde rohkem kui uurijad eeldasid. «See näitab, et isegi lühiajalised muutused käitumises võivad tervisele pikaajalist mõju avaldada,» ütles ta.

Ernersson lisas, et pole selge, miks lühikese perioodi jooksul rämpstoiduga liialdamine pikaajalise tulemuse andis. Ta oletas, et õgimisperiood võis muuta osalejate füsioloogiat  sel moel, et neil on nüüd raskem kaalu langetada ja rasvumist vältida.

Samuti võis rämpstoit katsealustele lihtsalt meeldima hakata ja uuringus osalemine võis neid oma keha suhtes hooletumaks muuta, arvas Ernersson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles