«Mammapoegade» vaimne tervis on parem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mammapoegade» vaimne tervis on parem
«Mammapoegade» vaimne tervis on parem Foto: SCANPIX

USA psühholoogide uuring näitas, et oma emaga heades suhetes olevatel poistel ja meestel on vaimne tervis parem kui emaga sõjajala olevatel poistel ja meestel.

Uurijate sõnul tagab emaga hea läbisaamine meestele emotsionaalse turvalisuse, julguse tundeid näidata, kahandab stressi, tagades sellega ka füüsilise tervise, kirjutab foxnews.com.

Arizona ülikooli sotsiaalteaduste keskuse psühholoog Carlos Santos ja ta meeskond uurisid 426 noormehe ja mehe vaimset tervist. Leiti, et vanemaks saades hindas enamik katsealustest ülimehelikke omadusi nagu füüsiline jõud ja emotsioonide mitte välja näitamine naiselikele omadustele nagu emotsionaalne avatus ja tunnetest rääkimine.

Kuid need katsealused, kellel säilis hea kontakt emaga, ei püüdnud rõhutada ülimehelikku käitumist, ka olid nad emotsionaalselt avatumad, vähem närvilised ning süühiliselt stabiilsemad.  

«Ema tugi ja lähedus näitab poistele ja meestele, et emotsioonide näitamises ei ole midagi halba. Samas lõhub ema-poja hea suhe ülimaskuliinseid stereotüüpe ning tagab poegade hea tervise,» lausus Santos.

Santos esitas katsealustele rea küsimusi iseseisvuse, emotsioonide ja füüsilise jõu kohta.

Küsimustikus olid sellised küsimused nagu «Näitan tundeid sõprade juuresolekul», «Tõestan end teistega võideldes» ja «Kui mul on probleem, siis pean selle ise ära lahendama».

Santos lisas, et ema-poja hea suhe mängis poegade vaimses tervises, emotsioonide interpreteerimises ning laialdasemas käitumisampluaas tähtsat rolli.

Samas ei märgatud, et isa-poja hea suhe oleks  poiste ja meeste vaimsele tervisele sellist mõju avaldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles