Šokeeriv tõde selle kohta, miks sa jaanuaris rohkem sööd

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jõulutoidud, piparkoogid ja glögi on jäänud vanasse aastasse, ent uuringute järgi süüakse jaanuaris vaat et rohkemgi kui detsembris. Miks see nii on ja mida teha?

Ajakirjas PLOS One avaldatud uuring võttis vaatluse alla 207 leibkonna tarbimisharjumused ja leidis, et kui pühadeperioodil osteti poest kaloririkkamat toitu kui suvel ja sügisel, siis uue aasta algus oli selles osas veelgi hullem, kirjutab Fitnessmagazine.com.

Jaanuarist märtsini osteti ühe inimese kohta nädalas 890 kilokalori jagu rohkem toitu kui enne novembrit ja 450 kilokalori jagu rohkem kui pühade ajal. Ja üllatus-üllatus – need liigsed kalorid ei tulnud mitte tervislikest rasvadest, mida sisaldavad näiteks avokaadod või pähklid, vaid suhkru- ja soolarikastest rasvastest töödeldud toitudest.

Uuringu kaasautori, Ohio osariigi ülikooli dotsendi Drew Hanksi sõnul ei tähenda see veel, et uusaastalubadused üldse ei tööta. Pigem on see tõestus selle kohta, kui raske on oma harjumusi muuta.

«Pärast pühi ostavad inimesed küll rohkem tervislikke toite, kuid nad ei suuda veel loobuda harjumusest osta ebatervislikke toite, millega nad pühade ajal ära harjusid, nii et lõpuks ostavad ja tarbivad nad kokku veel rohkem kaloreid,» selgitas Hanks.

Rääkimata sellest, et paljud inimesed võivad kasutada spinatit ja Kreeka jogurtit justkui vabandusena, et haarata kassasabas seistes ka mõni šokolaadibatoon, märkis Hanks ning soovitas võtta toidupoodi minnes impulssostude vältimiseks kaasa ostunimekiri.

Toitumisspetsialist Tori Holthaus soovitas, et selmet lihtsalt lisada oma toidulauale tervislikke toite, võiksid vähem tervislikud tervislike vastu täiesti välja vahetada. Näiteks kui ostad rohkem marju ja puuvilju, ära unusta, et saad neid süüa ka lisatud suhkrust nõretavate maiustuste asemel. Valgele riisile võiksid aga eelistada näiteks kinoad või tatart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles