Levinud valuvaigisti võeti Suurbritannias käsimüügist

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuvaigistid.
Valuvaigistid. Foto: SCANPIX

Suurbritannias ei lubata enam diklofenakki käsimüügis müüa, kuna see suurendab patsientide südameveresoonkonnahaiguste tekke riski. Samas Eestis on see vabalt kättesaadav.

Suurbritannias ei ole alates 15. jaanuarist suukaudsed diklofenaki tabletid, mida kasutatakse lühiajalise valu leevendamiseks, enam kättesaadavad käsimüügis, vahendab meditsiiniuudiste portaal mu.ee. Käsimüügis olid need Suurbritannias 2008. aastast.

Eesti ravimiameti ohutusjärelevalve büroo juhataja Maia Uusküla selgitas, et Voltaren Akti 12,5 mg tablettide N10 pakend kuulub Eestis käsimüügiravimite hulka 1. novembrist 2011. Ta lisas, et arvestades Suurbritannia ravimiameti otsust ja meediakajastusi seoses kardiovaskulaarsete riskidega, saadeti proviisoritele reedel meeldetuletus, millele tuleks ravimit patsiendile soovitades tähelepanu pöörata.

«Jälgime mujal toimuvat, analüüsime olemasolevaid andmeid ning teeme otsuse diklofenaki kuuluvuse muutmise kohta pärast ekspertidega konsulteerimist,» sõnas Uusküla.

Tema kinnitusel informeeriti diklofenaki käsimüüki lülitamisel aastal 2011 apteekreid ravimiohutusega seotud aspektidest, millele tuleb patsiendi nõustamisel tähelepanu juhtida.

Mittesteroidsete põletikuvastaste ravimitega seotud südameinfarkti ja insuldi tekkerisk on teadaolev, jätkas ta, ning seda eriti suurtes annustes (diklofenaki puhul 150mg ööpäevas) ja pikaajalisel kasutamisel.

Uusküla jätkas, et 2013. aastal hinnati Euroopa Liidus uuesti olemasolevaid andmeid ning leiti, et diklofenakil on arteriaalse tromboosi risk samasugune nagu COX-2 inhibiitoritel. Suurbritannia inimravimite komisjon leidis tema sõnul nüüd oma hinnangus, et kardiovaskulaarsete kõrvaltoimete teket ei saa välistada ka lühiajalisel kasutamisel väikses annuses (st käsimüügiravimina).

«Eesti kõrvaltoimete andmebaasi põhjal ei saa öelda, et väikeses annuses käsimüügis diklofenak oleks tõstnud meile diklofenaki kohta edastatavate kõrvaltoimeteatiste hulka,» ütles Uusküla. «Meil on andmebaasis üks teatis, kus kahtlustatavaks ravimiks on märgitud Voltaren Akti – patsiendil tekkis astmahoog,» lisas ta, et see on aga teadaolev kõrvaltoime.

Toimeainele diklofenak on andmebaasis kokku viis teatist lisaks eelmainitud Voltaren Akti teatisele. Näiteks on patsiendil nahasprei kasutamisel tekkinud sügelev lööve.

Voltaren Akti on käsimüügiravim mitmes ELi riigis. Patsient peaks pöörduma arsti poole, et leida sobivaim valuvaigisti, mis olemasolevaid riskifaktoreid arvestades oleks ohutuim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles