Mis põhjustab meestel vaagnavalu?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meestekliiniku arst Kristjan Pomm kirjeldab vaagnapiirkonna valulikkust kui erinevate kaebuste kogumit, mis moodustub nii valust või ebamugavustundest alakõhu, kubeme ja lahkliha piirkonnas, kusemisega seotud kaebustest kui ka osalt sellega kaasuvatest seksuaalhäiretest.

Üsna sageli on see kombineeritud seljavaluga ning nii võib valu tegeliku põhjuse väljaselgitamine olla üsna keerukas ja alati ei olegi võimalik üheselt öelda, et tegemist on näiteks eesnäärmepõletikust tingitud kaebusteklastriga või siis hoopis lülisambahaigustest tingitud seljavaluga, mis kiirgub ka kubemesse, jalga, kirjutab Meditsiiniuudised.

Meeste vaagnavalul on erinevad näod. Eelkõige on see valu alakõhus, seljas, kubemes, peenises, munandites, pärakupiirkonnas või lahkliha piirkonnas.

Alumiste kuseteede, eesnäärme, seemnepõiekeste põletike korral võib valu esineda ka seemnepurske ajal, kusemisel või siis hiilida ligi õhtul rahulolekus, häirides kehvemal juhul ka uinumist ning põhjustades nn kusepakitsust, mis sunnib enne magamajäämist või ka öösel korduvalt tualettruumi külastama, kuigi uriini väljub kusemisel vaid minimaalses koguses.

«Seega lisaks skeleti, lihaskonna, soolestiku või ka veresoonkonna haigustele tuleb vaagnapiirkonna valu korral mõelda ka põletikele kuse-sugutraktis,» märkis Kristjan Pomm.

Mõelda tuleb tema sõnul ka sellele, et erinevad haigused võivad ühel inimesel esineda samal ajal ja on võimalikud haiguste koosmõjud. 

Eesnäärmepõletik ehk prostatiit on üks enam levinud meeste vaagnavalu põhjus. Levimus on suurem külma kliimaga maades.

Väga sageli ei ole siiski võimalik täpselt öelda, millal ja millest prostatiit on alguse saanud. «Teadmine, et kunagi põetud suguhaigus või kaitsmata anaalne vahekord või kunagi teostatud põie kateteriseerimine või valdavalt istuv eluviis või krooniline külmetamine on riskiteguriteks eesnäärmepõletiku tekkes, muudavad ühese vastuse andmise haiguse tõelise tekkepõhjuse osas sageli raskeks,» lisas arst.

Eesnäärmepõletikule omased kaebused seostuvad valuga alakõhu, vaagna piirkonnas, kusemisvaevuste ja seksuaalkaebustega. Vahel võib see piirduda vaid kerge valuga peenises, ebaselge ärritustundega kusetorus või valuga alaselja piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles