Haigla jättis patsiendid meditsiinilise järelvalveta

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe haigla hooldusosakond.
Sillamäe haigla hooldusosakond. Foto: Peeter Lilleväli

Õiguskantsleri nõunikud astusid ühel detsembrikuu hilisõhtul ootamatult sisse Sillamäe haiglasse, et kontrollida, kas seal jäetakse endiselt uksed ööseks lukku. Üllatuslikult komistasid nad aga veelgi suuremale probleemile.

Varem on õiguskantsler Sillamäe haigla tegevust kontrollinud 2013. aasta jaanuaris, kirjutab Meditsiiniuudised. Toona tegi õiguskantsler haiglale ettepaneku viivitamatult lõpetada palati uste lukustamine ning eemaldada teenusel viibivate isikute palatite ustelt lukustusvahendid, millega saab ukse väljastpoolt sulgeda võimaluseta ust seestpoolt avada.

Seekordse kontrolli tulemusel selgus, et palatite ustelt olid eemaldatud riivid, mis võimaldasid uksi väljastpoolt sulgeda nii, et neid polnud võimalik seestpoolt avada. Seega täitis haigla õiguskantsleri ettepaneku.

Kontrollimise käigus tuli aga välja, et hilisõhtusel ja öisel ajal pole haiglas tööl õde. Tööl on vaid hooldajad. Veel ilmnes kontrollimise käigus, et teisel korrusel oli hooldaja end lukustanud personali ruumi ning tema väljumine toast võttis märkimisväärselt kaua aega (ilmselt olid probleemid lukuga).

Kantsler viitab viimase kontrollkäigu kokkuvõttes sotsiaalministri määrusele, mille kohaselt peab iseseisva statsionaarse õendusabiteenuse osutamiseks haiglas töötama vähemalt 1,3 õde ja 1,5 hooldajat 20 patsiendi kohta, neist ööpäev läbi vähemalt üks õde ja üks hooldaja. Õigusaktidega nõutav arv personali peab patsientidele kättesaadav olema kogu aeg, ka öisel ajal.

Seda põhjusel, et haiglas viibivad üldjuhul erinevate raskete seisunditega patsiendid, kes võivad erinevaid õendustoiminguid vajada ka öösiti. Seejuures ei pea personal haiglas mitte ainult kohal olema, vaid personal peab olema patsiendile vajadusel ka kättesaadav ning tegema oma tööd hilisõhtusel ja öisel ajal, rõhutab kantsler oma tagasisides.

Õiguskantsler palus Sillamäe haiglalt teavet soovituse täitmise kohta hiljemalt selle aasta jaanuari lõpuks. Kantselei esindaja kinnitusel ei ole haigla eilse, 26. jaanuari seisuga veel vastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles