PERH võttis kasutusele ravimiohutust suurendava e-teenuse

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) hakkas esimese haiglana Eestis kasutama Skandinaavia ravimite koostoimete andmebaasi SFINX, mis annab arstile automaatse meeldetuletuse võimalike ravimite koostoimete kohta.

PERHi kliinilise farmakoloogi, vanemarst-kardioloogi dr Toomas Marandi sõnul kasutavad patsiendid korraga üha rohkem erinevaid ravimeid, kirjutab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

«Raviskeemid muutuvad üha keerukamaks ning ravimite kooskasutamine ja koostoimete hindamine on igapäevane väljakutse kõikidele arstidele. Andmebaas lihtsustab arsti tööd, andes ravimite võimalikust koostoimest ja selle kliinilise tähenduse olulisusest kiire ja mugava ülevaate juba retsepti täites,» ütles dr Toomas Marandi. 

Tegemist on teenusega, mis kuvab lühivormis automaatsed meeldetuletused ravimite koostoime kohta haigla infosüsteemi retseptimoodulisse ning mida on võimalik kasutada ka iseseisva veebipõhise andmebaasina. Andmebaas on toimeainepõhine ning sisaldab infot ligi 20 000 võimaliku koostoime kohta. Koostoimete andmebaas on tõlgitud eesti keelde. 

Soome ja Rootsi tervishoiutöötajate seas enimkasutatud ravimite koostoimete andmebaas SFINX (Swedish, Finnish, INteraction X-referencing) on valminud koostöös Rootsi Karolinska Instituudi kliinilise farmakoloogia osakonna, Soome Turu ülikooli keskhaigla ja Medbase´i kliiniliste farmakoloogidega. 

Andmebaasi uuendatakse neli korda aastas, sama tehakse ka eestikeelse versiooniga. SFINXi Eesti esindaja on meditsiiniinfoettevõte Celsius Healthcare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles