23 põhjust, miks banaan on tervisele hea

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Banaanid.
Banaanid. Foto: AFP / Scanpix

Rimi toitumisspetsialist Katri Merisalu toob välja 23 põhjust, miks tasub iga päev banaani süüa.

1. Banaanid on väga kaaliumirikkad ja sisaldavad vähe soola, tänu sellele aitavad need langetada vererõhku ning kaitsta südamehaiguste ja insuldi eest.

2. Kuna banaan sisaldab pektiini, aitab see kaasa paremale seedimisele ja viib kehast välja raskemetalliühendeid ja teisi mürke.

3. Banaanid sisaldavad looduslikult probiootikume, mis stimuleerivad kehas heade bakterite kasvu, soodustades soolestiku paremat toimimist ja seedimist. Lisaks aitavad need toitaineid paremini omandada.

4. Kui vaevled kõhukinnisuse käes, siis tänu banaani kiudaineterikkusele võib olla abi selle probleemi leevendamisel.

5. Samamoodi aitab banaan kõhulahtisuse puhul, kuna taastab elektrolüütide taset kehas.

6. Banaan töötab ka loodusliku antatsiidina ehk maohapet neutraliseeriva abivahendina, aidates leevendada kõrvetisi, maohappe tagasivoolu, maohaavandeid ja teisi seedehäireid.

7. Sportlaste lemmik – banaan on suurepärane energiaallikas, seetõttu sobib heaks trennieelseks palaks.

8. Banaanid aitavad ka unehäirete puhul.

9. Banaanid sisaldavad suures koguses trüptofaani, mis aitab võidelda depressiooniga. Nimelt toodab meie keha selle aminohappe trüptofaanist serotiiniks, mida tihti kutsutakse õnneliku tuju ja meeleolu tekitajaks.

10. Tänu banaanis leiduvale trüptofaanile aitab banaanide söömine ka talvedepressiooni leevendada.

11. Lisades banaani oma igapäevamenüüsse, aitad ennetada neeruvähi teket, kaitsed silmi kollatähni ealise taandarengu vastu ja aitad hoida luud tugevate ja tervetena, sest banaan aitab kaltsiumil kehas imenduda.

12. Banaanid sisaldavad palju antioksüdante, mis pakuvad kaitset vabade radikaalide ja krooniliste haiguste eest.

13. Banaanis on suur kogus B-vitamiine, kaaliumi ja magneesiumi. Need aitavad taastada keha harmooniat ja leevendada sümptomeid, mis kaasnevad suitsetamisest loobumisel.

14. Banaanid aitavad leevendada PMSi (premenstruaalne südroom) sümptomeid.

15. Kui sind vaevab palavik, siis söö banaani, sest see aitab palavikku alla tuua. Samamoodi tuleb see trikk kasuks kuumal suvepäeval.

16. Banaanidel on suurepärane ergutav mõju meie tähelepanuvõimele, mistõttu on soovitatav banaan eksamile kaasa võtta. Samuti sobib see heaks turgutuseks koolis või tööl.

17. Banaan aitab ära hoida lihaskrampe.

18. Tänu sellele, et banaan sisaldab suures koguses B6 vitamiini, aitab see kaasa kaalulangetusele, tugevdab närvisüsteemi, aitab ennetada 2. tüübi diabeedi tekkimist ning toota valgeid vereliblesid.

19. Banaanis sisalduv raud aitab tugevdada verd ja leevendada rauavaegust (aneemiat).

20. Banaan aitab kontrolli all hoida veresuhkru ja on heaks vahepalaks suuremate söögikordade vahel.

21. Samamoodi, veresuhkurt kontrolli all hoides, aitab banaan hommikuse iivelduse vastu raseduse ajal.

22. Banaanid aitavad ka pohmelli leevendada, sest sisaldavad palju kaaliumit ja on kõhule kerged, samal ajal taastavad need kehale vajalikke elektrolüüte.

23. Kui banaanikoore seesmist koore osa määrida sääsehammustusele, siis aitab see leevendada nahaärritust ja sügelust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles