Pikalt USAs töötanud vähispetsialist seob end tihedamalt Eestiga

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tambet Teesalu
Tambet Teesalu Foto: Sille Annuk / Postimees

Aastaid Ameerikas töötanud vähibioloogia professor Tambet Teesalu on teinud otsuse siduda oma elu tihedamalt Eestiga, asudes lisaks senisele professoritöö tegemisele Tartu ülikoolis tööle ka Tervisetehnoloogiate Arenduskeskuses.

«Professor Teesalu kuulub maailma juhtivate teadlaste hulka vähiuuringute valdkonnas, mis tegeleb niinimetatud tarkade ravimite väljatöötamisega,» märgib Tervisetehnoloogiate Arenduskeskuse esindaja Hardi Tamm.

Tema sõnul tugevdab Teesalu liitumine oluliselt asutuse ravimiuuringute valdkonda ja eriti olulisena näevad nad tema kontaktide võrgustikku Californias, milles kuuluvad nii tippteadlased kui tuntud biotehnoloogia ettevõtted.

Eelmisel kümnendil Californias Sanford-Burnhami Meditsiiniuuringute Instituudis töötanud Tambet Teesalu jätkab tervisetehnoloogiate arenduskeskuses oma teadustööd uute kasvajaspetsiifiliste kullerpeptiidide tuvastamisel ja kasutamisel vähiravis.

Tema töö keskendub kõhuõõne kasvajate spetsiifiliste kullerpeptiidide prekliinilistele uuringutele. Kõhuõõne kasvajad on agressiivne kasvaja vorm, mille korral traditsionaalsed ravimeetodid ei ole seni andnud rahuldavaid tulemusi.

Teesalu seniseks oluliseks saavutuseks on koos Sanford-Burnhami Meditsiiniuuringute instituudi kolleegidega vähiselektiivsete kullerpeptiidide väljatöötamine ja prekliiniline arendamine.

Nende poolt avastatud kasvajakude läbivad peptiidid, olulisim nendest iRGD, põhjustavad vähi koe veresoonte selektiivset lekkimist. Ravimitega koos manustatuna põhjustavad nimetatud peptiidid vähiravimi väljumist kasvaja veresoontest ja tungimist koe sügavusse – tulemuseks on ravimi tõhusam manustamine.

Nimetatud avastus võimaldab juba olemasolevate ravimite efektiivsust parandada, samuti on võimalik välja töötada uusi ravimeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles