Üle 40 vereülekande saanud mehe tänu on suur

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir.
Vladimir. Foto: PERH-i verekeskus

Verekeskus jagab «Doonorid ja Sõbrad» Facebooki lehel lugu 77-aastasest Ukraina juurtega mehest Vladimirist, kes on viimastel aastatel saanud üle 40 vereülekande.

50 aastat taksojuhina töötanud mehel on diagnoositud aneemia ja luuüdi puudulikkus ning ta on üle elanud kaks infarkti.

Igaks ülekandeks vajab Vladimir spetsiaalset sobitamist, et leida doonor, kelle veri talle liiga ei teeks. Nimelt on mehe A reesusnegatiivses veres mitut tüüpi haruldasi antikehi, mistõttu mahuvad tema haigusloosse ka paar ebatavalist ülekandereaktsiooni, mida erakordse veretüübi ja haiguste koosmõjul ennetada ei olnud võimalik.

Kümnetel kordadel on aga just doonorveri olnud see, mis mehe rasketest olukordadest välja on aidanud.

Tänaseks on Vladimir jõudsalt kosunud ja tervise üle eriti ei kurda. Ta käib regulaarselt arstlikus kontrollis ja saab jätkuvalt vereülekandeid. «Ma tahan südamest tänada kõiki doonoreid, kes mind on aidanud, ja samamoodi ka verekeskuse töötajaid. Ma ju tean, kui palju minuga seal vaeva nähakse,» ütleb ta.

Doonorlus puudutas mehe elu juba 1977. aastal, mil ta ise Ukrainas verd loovutas, et aidata päästa ühe naise elu. Kuna Vladimir on olemuselt realist, kes suhtub imedesse pigem skeptiliselt, siis seda raskem on tal mõnikord uskuda, kui palju tal endal nüüd aastaid hiljem abistajatega õnne on olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles