Lühem uneaeg - rohkem rasvast toitu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

USA teadlaste sõnul kipuvad vähem kui 8 tundi ööpäevas magavad teismelised sööma rohkem rasvaseid toite ja snäkke ning seetõttu võib vähene ööuni suurendada rasvumise riski - eriti kehtib see tüdrukute puhul.

Varasemad uuringud on näidanud, et ebapiisav uni võib viia kaalutõusuni, värske uuring näitab aga, kust kaalu kergitavad lisakalorid tulevad, kirjutab Reuters.

Doktor Susan Redline ja tema kolleegid Brighami ja naistehaiglast ja Beth Israel Deaconess meditsiinikeskusest Bostonis võtsid vaatluse alla 240 teismelist vanuses 16 kuni 19. Nende und monitooriti randmeseadme abil ning toitumist jälgiti intervjuude abil.

Nad leidsid, et teismelised, kes magasid nädala sees vähem kui 8 tundi päevas, said oma igapäevase toiduga 2,2 protsenti enam kaloreid rasvadest ja 3 protsenti vähem kaloreid süsivesikutest kui need, kes magasid 8 tundi või enam.

Teadlased leidsid samuti, et iga lisandunud unetund vähendas kaloririkaste snäkkide tarbimise riski keskmiselt 21 protsenti. Kui nad vaatlesid erinevusi poiste ja tüdrukute vahel, selus, et statistiliselt olulisemad olid ilmnenud tendentsid just tüdrukute puhul.

Teadlaste hinnangul võib see tuleneda sellest, et teismelised tüdrukud kipuvad poistest enam emotsionaalsetel põhjustel toidu poole kätt sirutama.

Vaid 34 protsenti uuringus osalenud teismelistest magas keskmiselt 8 tundi päevas või enam. Amerika unemeditsiini akadeemia järgi vajavad teismelised aga vähemalt 9 tundi ööund, et tunda end ärksa ja puhanuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles