Taani uuring: kiires tempos jooksmine tapab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurt pingutust nõudev jooksmine võib olla täpselt sama ohtlik kui istuv tööviis ning mis veelgi hullem – võib tekitada äkksurma, leiti hiljuti Kopenhaagenis tehtud südameuuringus.

Jõuline treening nagu näiteks kiires tempos jooksmine võib olla vägagi tervistkahjustav, kui seda pikalt harrastada, leiti Taani värskes uuringus, vahendab The Local.

Samas toonitatakse uuringuga, et kerge sörk on kasulik ning aitab meil eluiga pikendada.

Inimesed, kes ei jookse üldse, võivad sama tõenäoliselt ära surra, kui need, kes tegelevad väga intensiivse jooksutrenniga, leiti 12 aastat väldanud uuringus, mis avaldati ajakirjas Journal of the American College of Cardiology.

Neid, kes kergelt sörkimas käivad ning kelle treening jääb ühe tunni kuni 2,4 tunni vahele, äkksurm ei ähvarda, leiti 1098 tervisejooksu harrastaja ja 413 istuva tööviisiga mittesportija seas korraldatud uuringus.

Teadlastel oli uuringu tegemise ajal ligipääs jooksjate treeninguinfo salvestistele, mis näitasid treeningute pikkust, sagedust ja ka raja kulgemist ning selle iseloomu.

Optimaalseks ehk soovituslikuks sageduseks hinnati kogutud andmete põhjal kolm korda nädalas jooksmas käia. Aeglasest kuni mõõduka temponi jooksjad jäid uuringus madalamasse suremuse gruppi kui kiire ja intensiivse treeningu armastajad.

Üks uuringu autoritest lisas, et kui liigintensiivset ja kiiretempolist jooksmist harrastada kümneid aastaid, võib see viia väga tõsiste tervisehädadeni, mis eeskätt ilmnevad südame- ja veresoonkonna haigustena.

«Kui eesmärgiks on aga vähendada südamehaiguste riski ja varajast surma ning pikendada eluiga, siis paar korda nädalas madalal kiirusel kuni mõõduka kiiruseni sörkimine oleks see, mis viiks sihini,» rääkis autor.

«Igasugune sellest suurem pingutus ei ole mitte lihtsalt ebavajalik, vaid ka kahjulik sinu tervisele,» rõhutab ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles