Kuus vähetuntud fakti inimkehast

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui arvad, et tunned hästi oma keha, siis mõtle uuesti - siin on kuus vähetuntud fakti inimkehast, kirjutab tvnet.lv.

Hommikul oleme pikemad kui õhtul

Inimese keha on hommikul umbes 1,2 sentimeetri võrra pikem kui õhtul, mis on seotud liigse vedeliku kogunemisega selgroolülide vaheliste diskide vahel. Päeva jooksul on selgroolülid surve all ja see vedelik kaob.

Unikaalne keel

Me kõik teame, et inimese sõrmejäljed on unikaalsed ning neid saab kasutada isiku tuvastamiseks. Ent ainulaadne muster on ka inimese keelel. Uuringud on näidanud, et keele geomeetriline vorm ja tekstuur on kordumatu ning seetõttu saab ka keelt kasutada isiku tuvastamiseks.

Imeline magu

Iga kolme päeva tagant saab meie magu uue sisevooderdise, mis koosneb mao seinu maomahla eest kaitsvast limast. Mao seinu kaitsva kihi rakud uuenevad iga kolme päeva tagant, kuna muidu ei suudaks nad happe toimele vastu panna.

Imeline süda

Inimese süda uueneb kolm-neli korda elu jooksul. Varem arvati, et süda ei suuda uueneda ning on alati sama vana, nagu inimene ise. Ent New Yorgi meditsiinikooli teadlased tegid kindlaks, et südames on tüvirakke, mis võimaldavad tal uueneda iga 20 aasta tagant.

Pimesooles on häid baktereid

Hiljuti tegid teadlased kindlaks, et pimesool on seedimist soodustavatele headele bakteritele väga kasulik. Ta on neile omamoodi laoruumiks – kui nad kaovad seedetraktist, aitab pimesool neil uuesti kasvada.

Lestad ripsmetel

Meie ripsmetel võivad elada lestad – tillukesed elusolendid, mis elutsevad sageli vanal nahal ja naharasus. Ent muretsemiseks pole põhjust - nad on tervisele täiesti ohutud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles