Briti parlament kiitis heaks kolme bioloogilise vanemaga laste sündimise

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstlik viljastamine.
Kunstlik viljastamine. Foto: SCANPIX

Briti parlament kiitis täna esimese riigina heaks meditsiiniprotseduuri, mille tulemusena võiks tulevikus sündida ka lapsi, kellel on kolm bioloogilist vanemat – kaks ema ja üks isa.

Meetod, kus kasutataks kolme inimese DNAd, võimaldaks ära hoida raskete geneetiliste haiguste, näiteks mitokondriaalsete haiguste ülekandumist emalt lapsele, vahendab ERRi teadusportaal.

Parlamendis heaks kiidetud seaduseelnõu peaks heaks kiitma veel ka lordide koda ning kui pooldav otsus tuleb ka sealt, võiks esimene selline beebi sündida juba järgmisel aastal.

Ent küsimus on tekitanud palju vaidluse eetika üle – näiteks organisatsioon Human Genetics Alert leiab, et selle meetodi heakskiitmine võib ületada olulise põhimõttelise piiri ning viia olukorrani, kus lapsi hakataks tulevikus üha rohkem geneetiliselt «disainima», et nad oleksid ilusamad, targemad ja haigustest vabad.

Samas meditsiinieetik dr Gillian Lockwood juhtis tähelepanu, et tegelikult pole tegu otseselt kolme vanemaga katseklaasiviljastamisega, pigem käib jutt 2,001 vanemast, kus mõjutatakse vähem kui kümnendikku ühest protsendist genoomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles