Molekulaarbioloog: uus protseduur ei ole katseklaasiviljastamisest oluliselt erinev

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

TTÜ teadusprorektor Erkki Truve leiab, et Suurbritannia parlamendis eile heaks kiidetud kolme bioloogilise vanemaga lapse eostamise meetod ei asu eetilises mõttes kunstlikust viljastamisest väga kaugel, misläbi ei nihutatud lubatava ja lubamatu piire väga palju.

Suurbritanniast sai teisipäeval esimene riik maailmas, mis lubab muteerunud mtDNA-ga emadel kasutada kunstlikul viljastamisel doonorilt pärinevat mitokondriaalset pärilikkusainet, kirjutab ERRi teadusportaal.

Truve märkis, et protseduuri toel sündinud laste puhul ei saa rääkida kolmest vanemast selle otseses tähenduses, kuna mitokondrites leiduv pärilikkusaine moodustab rakus leiduvast DNAst vaid 0,005 protsenti. 

Molekulaarbioloog nentis, et heakskiidu leidnud tehnikaga seonduvad teatud riskid, mis on uudsete protseduuride puhul loomulik: näiteks võivad esimesed emad riskida sellega, et lapsel võib tekkida mingi muu meditsiiniline probleem, aga seda ei saa teisiti kunagi teada, kui seda ei katseta. 

Ta lisas, et eetilisest küljest on mitokondriaalse pärilikkusaine vahetamise ja n-ö disainitud laste vahel suur lõhe ning Pandora laeka võiks avada alles raku tuumas leiduvate geenide muutmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles