Kopsukirurg Tõnu Vanakesa: see on väga suur tunnustus

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopsuvähikirurg Tõnu Vanakesa.
Kopsuvähikirurg Tõnu Vanakesa. Foto: Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Presidendilt Eesti Punase Risti teenetemärgi pälvinud Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardiotorakaalkirurgia osakonna ülemarst ja kopsuvähikirurg Tõnu Vanakesa on opereerinud rohkem kui 1000 kopsuvähihaiget. Presidendilt Eesti Punase Risti teenetemärgi saamine on tema sõnul suur tunnustus.

Vanakesale tuli see väga suure üllatusena. «Me teeme siin oma igapäevast tavalist, rutiinset tööd, ja loomulikult on see väga suur üllatus ja tunnustus,» ütles ta.

Onkoloogia ja kopsuhaiguste kirurgilise ravi valdkonnas on Vanakesa praktiseerinud juba aastast 1990. Mitmekümne aasta jooksul on ta opereerinud sadu kopsuvähipatsiente. «Praegu me näeme neid tulemusi, mille protsess algas pihta tegelikult juba kuskil 30-40 aastat tagasi. See tähendab, et kopsuvähk ei teki loomulikult mitte neil, kes on suitsetanud viis või kümme aastat, võib-olla isegi 20 aastat, kopsuvähk on 30-40 aasta pikkuse suitsetamise tulemus,» rääkis ta.

Kopsuvähi tekke riski mõjutavad tohtri sõnul nii tubakatoodete hulk, liik kui ka kindlasti suitsetamise aastad. «Meie neid protsesse nii väga mõjutada ei saa, kuid me saame avalikkust teavitada sellest, millised terviseriskid suitsetamisega kaasas käivad. See on see, mida me praegu teha saame,» lisas ta.

Teiste seas on Vanakesa opereerinud ka tuntud ravitsejat Vigala Sassi. «Tema üks sõnum oli selline, et tal on küll väga head rohud, mida ta tarvitab, kuid kahjuks kopsu need ei jõua. Seetõttu ta usaldas meid ja tegime operatsiooni,» rääkis Vanakesa, kelle sõnul võitleb tuntud ravitseja vähiga siiamaani, kuid praegu on seis siiski positiivne.

Vanakesa usub, et kõik, kes on valinud kirurgi elukutse, jätkavad sel erialal tõenäoliselt seni, kuni jaksu on. «Mõnes mõttes on see pühendumus, elustiil ja soov inimesi aidata,» ütles kopsukirurg, mis teda tegutsema innustab. «Kui näeme, et inimesed paranevad, vaatamata sellele, et kopsuvähk on küllaltki raske ja halva prognoosiga haigus, on see suur rõõm.»

Lisaks Vanakesale pälvivad tänavu Eesti Punase Risti teenetemärgi ka kirurgia arendaja, Tartu Ülikooli pikaaegne dotsent, paljude noorte kolleegide õpetaja ja mentor Urmas Lepner. Samuti Pirita Perearstikeskuse juht ja keskuse ülesehitaja, perearst Kaja Arbeiter, Põhja-Tallinna sotsiaalhoolekande osakonda üle 10 aasta juhtinud Mart-Peeter Erss, Lõuna-Eesti Pimedate Ühingu kauaaegne esimees Eva Kirillova ning programmi KiVa üks algatajaid ja eestvedajaid Rasmus Rask, kes on panustanud ka noorte sõltuvuskäitumise ennetamise projekti Tark Vanem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles