Alkohol tõstab insuldiriski rohkem kui kõrge vererõhk

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas Stroke avaldatud uuringus leiti, et keskeas kahe või enama alkoholiühiku tarbimine päevas suurendab insuldi riski vanuses 60-75 aastat enam kui traditsioonilised riskifaktorid nagu diabeet või hüpertensioon ehk kõrgvererõhktõbi.

Analüüsiti Rootsi kaksikute registrist saadud andmeid. Register hõlmab aastatel 1886-1925 sündinud kaksikuid, kokku 11 644 inimest. Vahemikus 1967-1970, mil uuritavad olid nooremad kui 60 aastat, täitsid nad küsimustiku, mis muu hulgas käsitles alkoholi tarvitamist. Kaksikuid jälgiti keskmiselt 43 aasta vältel kuni aastani 2010, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

Ligi 30 protsenti uuritavatest haigestus insulti. Isikud, kes jõid üle kahe alkoholiühiku päeva, haigestusid insulti 34 protsenti suurema tõenäosusega kui isikud, kes jõid alla poole alkoholiühiku päevas.  

Leiti ka, et insulti haigestunud isikud jõid rohkem alkoholi kui nende kaksikõed või -vennad, seega järeldavad uurijad, et suuremates kogustes alkoholi tarvitamine keskeas suurendab insuldi riski sõltumata geneetilistest või varase elu teguritest. 

Analüüsides 167 ühemunakaksikute paari, kus mõlemad kaksikud haigestusid insulti, leiti, et rohkem alkoholi tarvitanud haigestusid keskmiselt viis aastat varem kui nende vähem alkoholi tarvitavad õed või vennad. 

Võrreldes alkoholi mõju insuldi riskile traditsiooniliste riskiteguritega nagu kõrgvererõhutõbi või diabeet, leiti, et alkoholitarvitamine oli keskeas olulisem mõjutegur. Hüpertensioon ja diabeet osutusid olulisemateks riskifaktoriteks alates 75. eluaastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles