Norras tahetakse keelata tehispäikese kasutamine

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjamaa inimesed leevendavad päiksepõuda solaariumis.
Põhjamaa inimesed leevendavad päiksepõuda solaariumis. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Norra tervishoiuametnikud tahavad keelata solaariumid, kuna päiksevaeses põhjamaa riigis on nahavähki haigestumine kasvanud kümme korda.

Norra tervise instituut esitas sel nädalal raporti, mille kohaselt sureb igal aastal Norras nahavähki 300 inimest, kirjutab Local. Seda on kümme korda enam kui 60 aastat tagasi ning vaid Uus-Meremaal on nahavähki rohkem.

«Ma olen mures,» ütles instituudi nõunik Per Magnus. Tema sõnul oleks solaariumide keelamine üks võimalus vähiennetamiseks. «Kui inimeste teavitamine võimalikest ohtudest poe piisav, siis me peame karmimad meetmed kasutusele võtma. Tuleks arutada, millised solaariumid võiksid olla lubatud,» rääkis ta.

Kuna jaanuaris on Oslos umbes kuus tundi päiksevalgust päevas, on norralased kaua aega saanud abi tehispäikselt. «Meil Norras on päevitamiskultuur. Inimesed teavad võimalikest ohtudest, kuid usutakse, et päevitamine tagab heaolu ning hea elukvaliteedi,» rääkis Magnus.

Solaariumeid keelustades ühineb Norra Austraalia ja Brasiiliaga, kus see keeld juba kehtib. Otsustades Norra veebimeedias ilmunud kommentaaride järgi, tuleb instituudil oma ettepaneku põhjendamiseks kõvasti vaeva näha. «Need valitsuse narrid peaksid kolima Põhja-Koreasse,» kirjutas Per Nakkim uudisteportaali Nettavisen Facebooki lehel. «Ei mingit keelamist! Meil on piisavalt keelde, las inimesed ise vastutavad oma tervise eest,» rääkis Gina Baumeyer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles