Bakterid võivad osutuda uueks relvaks vähivastases võitluses

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid.
Arstid. Foto: Panther Media

Floridas peetud onkoloogia sümpoosionil esitleti jaanuari lõpus esmakordselt inimeste peal läbi viidud uuringut vähi ravimisest bakterite abil.

Uurijad kasutasid pinnases leiduva botulismibakteri sugulase Clostridium novyi nõrgestatud tüve ja süstisid spoorid otse kasvajakoldesse, kirjutab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

Kiiresti kasvavate suurte tuumorite ehk kasvajate sees tekivad hapnikuga puudulikult varustatud piirkonnad, mis alluvad halvasti keemia- ja kiiritusravile. Clostridium novyi paljuneb sellistes kudedes hästi, tappes kasvajaid seestpoolt. Jõudes tervete kudedeni, kus hapnikuga varustatus on hea, bakterid hävivad. 

Uuringu käigus süstiti kuuele kaugelearenenud vähiga patsiendile otse kasvajakolletesse nõrgestatud Clostridium novyi spoore. Bakterite paljunemist kasvajakudedes tõendas gaasikollete teke kasvajate sees ning kinnitasid ka histoloogilised uuringud. Lagunenud tuumorimassid eemaldati ja pärast uuringu lõppemist said patsiendid antibiootikumravi. 

Clostridium novyi tekitab organismis ka kasvajavastase immuunreaktsiooni. Patsientidel tõusis uuringu ajal palavik ja suurenes neutrofiilide arv veres. 

Kuuest patsiendist viis on elus ja üks suri seitse kuud hiljem uuringuga mitteseotud põhjustel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles