Elektriimpulsid leevendavad kokaiinisõltuvust

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kokaiini pikaajaline kasutamine tekitab sõltuvushäire, kuid teadlaste sõnul on võimalik sõltuvuse taga olev ajurakkude võrgustik elektriimpulsside ja kemikaalikokteilide abil ümber programmeerida.

Uuringu juhtivautor Christian Lüscher rääkis, et Parkinsoni tõve ravi kasutatakse elektriimpulsse juba praegu – umbes 100 000 inimese ajju on siirdatud elektroodid ja nad lõikavad sellest kasu, kirjutab ERRi teadusportaal.

Kokaiinisõltuvuse puhul oli aga teadlaste jaoks üheks peamiseks probleemiks küsimus, kuidas mõjutada ainult sõltuvushäirega seostatavat piirkonda aju esiosas.

Samuti mõjutab elektriline stimulatsioon mitut erinevat tüüpi retseptoreid – nii glutamaadi- kui dopamiiniretseptoreid, sõltuvushäirega seotud võrgustiku ümber programeerimiseks oli vaja aktiveerida aga ainult esimesed.

Nii tuli dopamiiniretseptorite blokeerimiseks kombineerida elektrilist stimulatsiooni ravimitega ning tulemusena saidki katsealusteks olnud hiired sõltuvusest priiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles