Ühe minuti loeng: mis põhjustab pohmelli?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pohmell on võõrutusseisund: inimese organism püüab meeleheitlikult sinna tekkinud üleliigseid aineid väljutada.
Pohmell on võõrutusseisund: inimese organism püüab meeleheitlikult sinna tekkinud üleliigseid aineid väljutada. Foto: Internet

ERRi teadusportaal Novaator vahendab «Ühe minuti loengute» sarja videot, kus Tallinna ülikooli rektor, biokeemik Tiit Land seletab, miks tekib pohmell.

«Üheks peamiseks pohmelli põhjustajaks on etanooli muundumisel (oksüdeerumisel) organismis tekkiv etanaal ehk atseetaldehüüd, mis on inimesele toksiline aine. Inimorganism lagundab etanooli kahes etapis: esmalt laguneb see etanaaliks ja seejärel atsetaadiks (äädikhappeks), mille organism väljutab,» seletas Land videos.

«Teine etapp võtab aga aega ning kui organismi on alkoholi sattunud palju, siis kuhjub organismi oluline kogus etanaali ning tekivad mürgistuse ilmingud (pohmell).»

«Lisaks etanaalile osalevad pohmelli tekkes aga ka häired teatud rakkudevahelise signalisatsiooni ülekandemehhanismides ning glükoosi, aminohapete ja rasvade ainevahetuses. Samuti häirub mitmete teiste hormoonide (sh insuliini) töö,» seletas ta ning märkis, et etanaal on inimesele 10-30 korda toksilisem kui etanool ise, mis on ka põhjuseks, miks pohmell koheselt pärast etanooli tarbimist ei teki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles