Kolm märki, mis aitavad veepuudust ära tunda

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu võib anda märku veepuudusest.
Peavalu võib anda märku veepuudusest. Foto: Panther Media

Kuigi veejoomise kasulikust mõjust räägitakse sageli, ei tunne paljud janu ning ei tarbi selle tõttu siiski piisavalt vett.

Selle probleemi lahendamiseks rääkis spordiarst ja raamatu «Mind Your Own Fitness» autor Greg Justice sellest, kuidas saada aru, et keha vajaks rohkem vedeliku, kirjutab womenshealthmag.com.

Pea valutab

Kui sa just ei joo kogu aeg vett, kaotab keha pidevalt vedelikku. Seega kaotad pidevalt ka olulisi soolasid nagu naatrium või kaalium. Soolade kaotamine muudab ka vere keemilist koostist. Aju on aga iga väikesegi muutuse suhtes väga tundlik ning seega võib vere keemilise koostise muutumine panna pea valutama. Justice’i sõnul võib peavalu minna isegi hullemaks, sõltudes ka sellest, kui palju vedelikku inimene kaotab. Tema soovitab peavalu tundes vett juua, et valu ei läheks hullemaks.   

Uriin on tumekollane

See annab märku, et uriini on palju jääkaineid. Justice rääkis, et kui kehal on piisavalt vedelikku, suudab ta jääkained kehast välja viia. Vedelikupuudus võib seda aga raskendada, mistõttu tasuks jääkainetest vabanemiseks tarbida siiski piisavalt vedelikku.  

Kõhukinnisus

Ka kõhukinnisuse puhul on tegemist jääkainetega, sest vesi aitab liigutada seedimise ülejääke käärsoolde ja kehast välja. Kui aga kehal pole piisavalt vett, on organismil keerulisem seda teha ning võib tekkida kõhukinnisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles