Stress vähendab füüsilise valu taluvust

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas Pain avaldatud uuring näitas, et stress ei mõju pelgalt vaimsele tervisele, vaid võib vähendada ka meie võimet füüsilise valuga toime tulla.

Iisraelis Tel Avivi ülikoolis läbi viidud 29 meest hõlmanud uuring näitas, et psühholoogiline stress suurendab märkimisväärselt valu intensiivsust, vähendades samal ajal selle talumise võimet, kirjutab Medical News Today.

Osalejatele tekitati stressi arvutipõhise algoritmiga nimega Montreal Imaging Stress Task (MIST). Teadlased kirjeldavad MISTi psühholoogilise trikina. Osalejad vastavad selle raames reale küsimustele ning enne vastamist öeldakse neile, et keskmine tulemus, mille inimesed selles testis saavad, on 80-90 protsenti. Ent tegelikult ei saavuta keegi kunagi üle 45 protsendi, mis põhjustab psühholoogilist stressi.

Enne ja pärast MIST-testi viidi osalejatega läbi ka erinevaid eksperimente, mille raames sai hinnata nende kuumataluvust ja võimet sellist tüüpi valuga hakkama saada. Näiteks ühe eksperimendi käigus pidid osalejad kokku puutuma järjest suurema kuumusega ning ära märkima, millal nad hakkasid tundma valu.

Seejärel jagati osalejad sõltuvalt MIST-testi käigus saavutatud stressitasemest gruppideks ning hinnati seda, kui palju stress mõjutas nende võimet valuga toime tulla.

Nii selgus, et mehed, kes kogesid kõige suuremat psühholoogilist stressi, talusid valu palju kehvemini kui mehed, kelle stressitase oli madalam.

«Mida kõrgem tunnetatud stressitase, seda kehvemini saadi valuga hakkama,» märkis uuringu juhtivautor professor Ruth Defrin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles