Lapsevanemaks olemine põhjustab ka meestel depressiooni

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tavapäraselt peetakse sünnitusjärgset depressiooni emade haiguseks, kuid Princetoni ja Birminghami Youngi ülikooli teadlaste läbi viidud uuringust selgus, et stressirohke kärgpereelu esitab väljakutse ka isade vaimsele tervisele.

Birminghami Youngi ülikooli sotsiaaltöö professor Kevin Shafer selgitas, et kuigi enamasti peetakse depressiooni värskelt emaks saanud naiste haiguseks, siis mitmetahulistesse vanemlikesse rollidesse sattudes ohustab depressioon ka isasid, kirjutab ERRi teadusportaal.

Eriti keerulises olukorras on kärgperede vanemad, kus korraga tuleb täita kolme vanemlikku rolli: kanda hoolt endise pere laste, uue kaasa laste ning uue ühise pere vastse ilmakodaniku eest.

Shaferi uurimisrühm analüüsis enam kui 6000 vanemalt kogutud andmeid. Selgus, et kolme rolli täitvatel vanematel on 57 protsenti suurem tõenäosus langeda depressiooni kui neil, kes täidavad ühe vanema kohustusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles