Soomlased on ühed maailma suurimad rasva- ja suhkrutarbijad

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulisus.
Ülekaalulisus. Foto: Rogelio V. Solis/AP

54 riigi andmete põhjal selgub, et soomlased paigutuvad kolmandale kohale rasva ning üheksandale kohale suhkru tarbimisega.

Värsked andmed näitavad, et soomlased on ühed maailma kõige agaramad kõrge rasva- ja suhkrusisaldusega toitude suhu pistjad. Täiskasvanud soomlane sööb rohkem rasva ja suhkrut kui päevane norm ette näeks, kirjutab Soome rahvusringhäälingu Yle uudisteportaal.

Washington Postis avaldatud Euromonitori poolt koostatud uuringus vaadeldi 54 riigi inimeste toitumisega seotud andmeid, mis näitasid, et vaid Belgia ja Saksamaa poodlejad ostavad rohkem rasva sisaldavaid tooteid ühe inimese kohta kui Soomes.

Uuringu andmeil sööb keskmine soomlane 80,8 grammi rasva päevas. USA valitsuse soovitus päevaseks normkoguseks oleks aga näiteks 65 grammi.

Teises skaala otsas asuvad aga indialased, kes tarbivad rasva kõige vähem – vaid kuni 10 grammi päevas. Neile järgnevad indoneeslased 15,5 grammiga ning lõunakorealased, kelle päevane tarbimine jääb 20 grammi juurde.

Uuringust selgub, et soomlased on lisaks kõrgele rasvatarbimisele ka maiad – keskmine päevane suhkrutarbimine on Soomes koguni 91,5 grammi. See on peaaegu kaks korda nii palju, kui soovitab maailma tervishoiuorganisatsioon WHO – 50 grammi.

Soome magusalembus asetab antud uuringus riigi üheksandale kohale, kuigi ameeriklased on jätkuvalt maailma kõige suuremad suhkrusöödikud, pistes päevas suhu 126,4 grammi suhkrut, mis on võrdne kolme purgi Coca-Colaga. Neile järgnevad sakslased ja hollandlased.

Samal ajal on Indias, Israelis ja Indoneesias suhkrutarbimine vastavalt 5, 14,5 ja 15 grammi päevas.

Antud uuringu numbrid pole aga korrelatsioonis OECD ülekaalulisuse andmetega. Samal ajal kui Saksamaa on kõrgel kohal rasva- ja suhkrutarbimisega, on sakslased OECD riikides ühed saledamad. Ka soomlasi, belglasi ja hollandlasi peetakse ülekaalulisuse koha pealt all pool kriitilist piiri asuvat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles