Teadustöö: suitsetamine põhjustab arvatust rohkem haigusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine.
Suitsetamine. Foto: Panther Media/Scanpix

Rinnavähk, eesnäärmevähk ja kõikvõimalikud põletikulised protsessid organismis. Värske uuringseob need ja teised tõved suitsetamisega ning märgib, et iga-aastaselt sureb ainuüksi USAs 60 000 kuni 120 000 tubaka tarbimise tõttu.

Ameerika vähiliidu ja paari ülikooli vahelises koostöös ilmunud uuring avaldati neljapäeval teadusajakirjas New England Journal of Medicine, vahendab Fox News.

Selles uuringus vaadatakse suitsetamisega seniteada seotud haigustest – kopsuvähist ja südamehaigustest ning nendega seotud iga-aastasest 480 000 inimese surmast USAs – veelgi kaugemale.

«Suitsetajad surevad keskmises plaanis veidi rohkem kui kümnend varem mittesuitsetajatest,» märgib Washingtoni ülikooli meditsiinikooli epidemioloog dr Graham Colditz ning lisab, et iga viies surm USAs on rohkem või vähem seotud suitsetamisega.

Uuringuraport näitab, et praegused teadaolevad numbrilised näidud suitsetamisega seotud haiguste ja suremuse kohta on alahinnatud.

Ainuüksi USA täiskasvanud elanikkonnast suitsetab 18 protsenti.

Uuringuga on võimalik lähemalt tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles