Teadustöö: ülekaalulisust mõjutab geneetika

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvumine on põletikuline haigus.
Rasvumine on põletikuline haigus. Foto: Caro / Scanpix

Enam kui 300 000 inimesi geeniproovide analüüsis leidsid teadlased üle 140 piirkonna genoomis, mis mängivad rolli erinevates rasvumistunnustes.

Geenivaramu vanemteadurite Tõnu Esko ja Reedik Mägi ülesanne oli korrastada tuhandeid tulemusfaile ja teha analüüse ning isaks osalesid nad töörühmas, mis kasutas bioinformaatilisi meetodeid, et tuvastada põhjuslikke geene ja bioloogilisi radasid, kirjutab ERRi teadusportaal.

«Uuringust selgus, et ülekaalulisus pole põhjustatud mõne üksiku, vaid sadade geenide keerukast koosmõjust,» selgitas Esko. «Leidsime, et kehamassiindeksi kujunemisel mängivad rolli vähemalt 100 piirkonda üle kogu genoomi, mis tähendab, et iga üksik geenivariant kirjeldab ära murdosa, umbes 0,01 protsenti, riskidest ning kõik 100 varianti kombineerituna aga umbes kolm protsenti,» lisas ta.

Esko hinnangul selgus üllatuslikult, et energia liigne salvestamine keharasvana ei olene mitte sellest, kui efektiivselt tarbitud toit seeditakse, vaid pigem sellest, mil viisil organism omandatud energiat kasutab.

Vöö- ja puusaümbermõõtu käsitlev uuring tuvastas rea geneetilisi variante, mis mõjutavad seda, kuhu rasv salvestatakse ning sellest selgus, et geenide mõju naiste kehakujule on tunduvalt suurem kui meestel ja kehakujuga seotud bioloogilised rajad on peamiselt seotud toidu seedimise, rasvade transpordi ning ladestamismehhanismidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles