Mis tooks võõrsil töötavad arstid koju tagasi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / Postimees

Enam kui 2000 Eesti arsti töötavad välismaal. Arstide liidu korraldatud valimisdebatil soovisid meedikud teada, kas poliitikute arvates tuleks võõrsil leiba teenivaid meedikuid koju tagasi kutsuda ja kuidas seda teha.

Mare Liiger (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond) -  See on eluliselt vajalik, sest me saame tagasi suurepärase kompetentsi, selleks on meil kavas tagasirändeagentuur.

Kristiina Ojuland (Rahva Ühtsuse Erakond) – See, et arstid või ükskõik millise eriala inimesed välismaal kogemusi omandavad, on igati positiivne ja selle vastu ei saa olla. Aga selleks, et arstid, õed tagasi tuleksid, on kaks asja – esiteks rahaküsimus, sest selle pärast minnakse ära. Teisalt on see süsteemi küsimus ja kui me seda ei reformi, siis me ei saa neid tagasi ka siis, kui meil oleksid palgad kõrgemad.

Aleksander Laane (Rohelised) – Jah, loomulikult, aga probleem selle asja juures on töökorraldus, meie annaksime haiglate töötajatele võimaluse valida, palgata endale juhtkond. Ma arvan, et see muudaks päris palju ja mõned arstid tuleksid ise Soomest tagasi.

Veiko Herodes (Vabaerakond) – Üks osa väljaõppest võiks toimuda välismaal, et saada kompetentsi ja kui  on ette nähtud, et tuleb tagasi tulla, siis ka tullakse.

Eiki Nestor (SDE) – Töötasu ja –tingimused on põhilised, mis arstid tagasi toovad.

Urmas Kruuse (Reformierakond) – Me jätame tervishoiutöötajate ennak palgatõusu, teine samm on  medõdede koolitust suurendada ja kui meie haiglad tervikuna muutuvad veelgi atraktiivsemaks, kui nad täna on, siis inimesed tulevad siia tagasi. Aga välismaal praktiseerimas käimine on hästi vajalik.

Viktor Vassiljev (Keskerakond) – Nr 1 oleks töökoormus, nr 2 oleks töökorraldus, nr 3 palk.

Tiit Meren (IRL) – Olen paljudega rääkinud, nad tuleksid kindlasti tagasi, aga palk ei ole see, mis tagasitulekut takistab. Aga just töökorraldus, stress, kui saaks sama stressivabalt tööd teha kui Soomes, siis nad tuleksid kohe tagasi.

Viivi-Helbe Peljuhhovska (Vasakerakond) – Meie vaataksime hoopis sellest seisukohast, mida saaks täna teha, et nad tuleksid. Ma arvan, et siin oleks juhtiv roll sotsiaalministeeriumil koos haigekassaga.

Raivo Orgusaar (Iseseisvuspartei) – Me ei hakka neid arste taga nutma, me koolitame välja uued  loodusraviterapeudid ja hakkame ravima nendega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles