Kuubal leiti uus, agressiivne HIV-vorm

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-testi uurimine.
HIV-testi uurimine. Foto: AFP / Scanpix

Teadlased on tuvastanud Kuubal uue HIV-vormi, mis on siiani teadaolevatest märksa agressiivsem – nimelt võib selle puhul aids välja kujuneda juba kolme aasta jooksul pärast nakatumist, nii et inimene ei pruugi oma nakkusest selleks ajaks isegi teadlik olla. 

Täpsemalt on tegemist HI-viiruse rekombinantse versiooniga, kus mitu erinevat HIVi tüve on kokku saanud ja moodustanud uue viiruse vormi. See juhtub näiteks siis, kui inimene on kaitsmata vahekorras erinevate HIV-positiivsete partneritega ning erinevad HIV-tüved rekombineeruvad peremeesorganismis, kirjutab Medical News Today.

Enne rakku sisenemist ankurdab HIV end rakumembraanil paiknevate valkude ehk koretseptorite külge. Esimene koretseptor, mille külge HIV end akurdab, on CCR5. Kui möödas on mitu aastat, mil inimene on veel näiliselt terve, liigub viirus CXCR4 juurde, mis tähendab juba kiiremat progressiooni aidsini.

Kuubal avastatud rekombinantse HIV-vormi puhul liigub viirus CXCR4 juurde väga varsti pärast nakatumist, kiirendades oluliselt aidsi väljakujunemist.

Rahvusvaheline teadlaste meeskond võrdles 73 hiljuti HI-viiruse uude vormi nakatunud patsiendi vereproove (kellest 52-l oli juba diagnoositud aids) 22 patsiendi vereprooviga, kellel oli aids väljakujunenud pärast pikemat nakkusperioodi.

Rekombinantse HIV-vormiga patsientide puhul tuvastati ebanormaalselt kõrge viirusesisaldus ning ka kõrge RANTES-nimeliste kaitsemolekulide sisaldus.

RANTES on osa inimene immuunvastusest ja need molekulid seovad end CCR5 ehk selle sama koretseptori külge, mille külge HIV end pärast inimese nakatumist esimesena ankurdab.

Et nende patsientide puhul oli RANTES-molekulide kontsentratsioon tavapärasest kõrgem, viitab see sellele, et enamik CCR5-koretseptoreid ei olnud HI-viirusele ankurpunktidena saadaval. Seetõttu tuli viirusel oma tavapärastest ankurpunktidest mööda minna ja suunduda otse CXCR4 poole.

Veel selgus, et üks HIV alatüüpidest, mis sisaldus rekombinantses vormis, sisaldas proteaasi  - ensüümi, mis lõhestab uutes viirustes proteiine ehk valke ning võimaldab neil seeläbi kiiresti paljuneda. Teadlased oletavad, et proteaas teeb ka CXCR4 peale lülitumise HI-viiruse jaoks lihtsamaks, sest tavaliselt ei käi see lihtsalt ja võtab seetõttu aega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles