Haigekassa hüvitas viiendiku Saksamaa raviarvest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võõrsile minnes tuleb arvestada suure omaosalusega.
Võõrsile minnes tuleb arvestada suure omaosalusega. Foto: SCANPIX

Haigekassale on kõige rohkem taotlusi esitatud sooviga minna välisriiki silmaarsti konsultatsioonile või operatsioonile. Mitu taotlust on olnud kasvajate raviks (konsultatsioonid, keemiaravi, kiiritusravi, operatsioonid) ning ortopeedia valdkonnas (konsultatsioonid, operatsioonid, endoproteesimine).

Haigekassa andmetest on ka näha, et välismaal saadud raviarvete summad võivad olla väga erinevad, kirjutab Eurokratt. Näiteks on patsient käinud onkoloogilisel ravi Saksamaal, mille eest ta on maksnud 18 972 eurot ning millest haigekassa on hüvitanud 3754 eurot. Veel on käidud kirurgilisel lõikusel Soomes, mille eest patsient on tasunud 4973 eurot ning millest haigekassa on hüvitanud 1545 eurot. Onkoloogiline lõikus Soomes on patsiendile maksma läinud 24 315 eurot ja haigekassa hüvitas 5082 eurot. 

Haigekassa määratud hüvitis vastab hinnale, mis oleks sellesama tervishoiuteenuse (ehk näiteks lõikuse) hind olnud Eestis. Ametlikus keeles on tegemist «Eesti Haigekassa tervishoiuteenuste loetelus» kehtestatud tervishoiuteenuste hinnakirja hindadega, mis on avaldatud Riigi Teatajas. 

Anette Soosaar nentis, et kuna inimestel võib olla keeruline tervishoiuteenuste loetelust oma ravijuhtumi puhul kehtivat hüvitatavat summat leida, siis võib haigekassale teha infopäringu, millele vastavad haigekassa usaldusarstid.

2014. aasta jaanuarist septembri lõpuni on Eesti patsiendid teistes ELi riikides ravil käimise järel esitanud raviarveid haigekassale järgmiselt:

13 silmaarsti konsultatsiooni või operatsiooni kohta,

14 kasvajate ravi (konsultatsioon, keemiaravi, kiiritusravi, operatsioon) kohta,

12 ortopeediaga (konsultatsioonid, operatsioonid, endoproteesimine) seotu kohta, 

5 kirurgilise lõikuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles