Onkoloog: võõrsile lähevad arsti juurde jõukamad

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Onkoloog Riina Kütneri sõnul on võõrsile ravile minek paljude jaoks keeruline.
Onkoloog Riina Kütneri sõnul on võõrsile ravile minek paljude jaoks keeruline. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloog-kirurgi Riina Kütneri tähelepaneku järgi lähevad võõrsile paremal järjel patsiendid, tavalise vähihaige jaoks on piiritaguste ravivõimaluste leidmine keeruline.

«Onkoloogilised patsiendid on suures osas üle keskea inimesed, kelle jaoks piiri taha liikumine on pigem hirmutav ning sellekohase teabe hankimine keerukas, kindlasti ei jätku ka materiaalseid vahendeid kogu reisi organiseerimiseks,» rääkis Põhja-Eesti Regionaalhaigla onkoloog Riina Kütner väljaandele Eurokratt. Ta lisas, et suhteliselt vähese välismaale pöördumise esmapõhjuseks on  hea ja usalduslik vahekord Eesti arstide ja patsientide vahel. 

«Kuna vähiravis järgime Euroopa  ja Ameerika vähiorganisatsioonide ühenduste  välja töötatud ja pidevalt uuendatavaid ravijuhised, siis meie ravivõimalused suures osas ühtivad ja on kooskõlas nendega. Mõni preparaat, mis on näiteks äsja saanud rahastuse USAs, ei ole veel jõudnud kompenseeritavate ravimite nimekirja Eestis, kuid ka neil juhtudel pole välismaale pöördumisest abi,» rääkis rinnavähi ravimisega tegelev arst.

Kütneri  isiklike tähelepanekute järgi eelistavad Euroopa riikidesse ravile või konsultatsioonile pöörduda kõrgel majanduslikul elujärjel ja keskmisest kõrgemat elustandardit järgivad patsiendid, sest sealsetes kliinikutes on võimalik osta personaalset teenindust ja olmetingimusi, mis on Eesti haiglates ehk mõnevõrra tagasihoidlikumad.

Ida poole pöörduvad slaavi rahvusest inimesed, kelle jaoks on kõrges hinnas Moskva või Peterburi professorite arvamus. Samas on ka juhtumeid, kus Venemaalt või mujalt idapoolsetest riikidest tullakse Eestisse ravile.

«Paaril juhul on Euroopa erakliinikutes tehtud ravi küll pigem küsimusi tekitanud. Patsiendi soove saab onkoloogias järgida siiski teatud piirini ja siin ei ole tegemist tellija soovi kohaselt uue rõivaeseme õmblemisega, vaid oluline on siiski ravi kaugtulemus ning elu ja töövõime säilitamine,» rääkis Kütner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles