Toidud, mida vastupidavussportlased peaksid vältima

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sibul, soja, oad ja pistaatsiapähklid on küll tervisele kasulikud, kuid vastupidavusalade sportlased peaksid neist sporditeadlase David Niemani sõnul nädal enne võistlust pigem eemale hoidma.

Nimelt sisaldavad need toiduained suures koguses oligosahhariid rafinoosi ning Nieman näitas 20 kogenud ratturiga läbi viidud eksperimendi raames, et rafinoos vähendab vastupidavussooritust, kirjutab ergo-log.com.

Nieman andis ratturitele iga päev 85 grammi pistaatsiapähkleid ja siis pani nad 75 km sõitma. Sama tegi ta ka platseeboga.

85 grammi pähkleid andis ratturitele 480 kilokalorit. Lisaks sisaldavad pistaatsiapähklid suures koguses oligosahhariid rafinoosi, millest tähtsad soolestikubakterid hea meelega toituvad. Ent sellest kogusest said katsealused kätte tervelt 5,3 korda rohkem rafinoosi kui vaja.

Tulemusena vähenes ratturite kiirus 75 kilomeetri jooksul ligi viie protsendi võrra. Nende veri sisaldas pärast pistaatsiapähklite söömist rohkem sukroosi ja rohkem rafinoosi ning teadlase sõnul võib see tuleneda sellest, et intensiivse füüsilise koormuse tagajärjel ei töötanud katsealuste seedesüsteem hästi ja seetõttu jõudsid verre ained, mis sinna tavaliselt ei jõuaks.

Mida rohkem oli veres rafinoosi, seda enam täheldasid teadlased ka ainet (9,10-diHOME), mida organism toodab siis, kui immuunrakud hakkavad võitlema tegelike või arvatavate sissetungijatega. See aine võib panna rakke n-ö enesetappu sooritama ning vähendab rakkude mitokondrite aktiivsust.

Niemani hinnangul selgitab just see aine vastupidavussoorituse langust, mida ta ratturite puhul täheldas.

Järeldus? Teadlane arvab, et vastupidavusalade sportlased peaksid vähendama rafinoosi tarbimist viimase nädala jooksul enne võistlusi. Samas ei soovita ta rafinoosirikkaid toite oma menüüst täielikult välja jätta. «Pistaatsiapähklid, oad, kaerakliid ja teised toidud, mis sisaldavad rafinoosi, on äärmiselt toitvad ja oluliseks tervisliku toitumise osaks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles