Üks kodusünnituse luba on peatselt käes

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

MTÜ Ämmanduskeskuse ämmaemanda Ingrid Käoküla sõnul on ämmaemandate võimalus taotleda kodusünnituse tegevusluba jäänud seni vaid teoreetiliseks võimaluseks, kuid ent üks luba on peatselt käes.

Alates 1. augustist 2014 on Eesti Vabariigis võimalik naisel, kes on valinud sünnitamise kohaks kodu, saada legaalset ämmaemandusabi kodusünnitusel ja ämmaemandal tekib võimalus taotleda kodusünnituse tegevusluba, kirjutab Käoküla Meditsiiniuudistes.

Kodusünnituse tegevusloa taotlemiseks teeb tema sõnul praegu ettevalmistusi neli ämmaemandat Tallinnas ja kaks Tartus.

«Kõige kaugemale asjaajamistega olengi jõudnud mina ise: loodud on Kodusünnitus OÜ, esitatud tegevusloa taotluse avaldus koos lisadega terviseametile, ostetud-tellitud vajalikud seadmed, instrumendid, vahendid ja aparatuur, allkirjastatud leping E-Tervise SA-ga ja OID-taotlus ning andmekaitse inspektsioonis registreeritud delikaatsete isikuandmete töötlemine. Kohe, kui laheneb tarkvara kasutamise küsimus, saan tegevust alustada. Kõik muu vajalik on olemas,» märkis Käoküla.

«Kodusünnituse teenuse pakkumise võimalus on käivitamiseks valmis ka Ida-Tallinna keskhaiglas, kus mulle teadaolevalt on kolm-neli ämmaemandat lähiajal oma tegevusloa avaldusi terviseametile esitamas. Seni on ITKs kodusünnituse võimaluse kohta küll küsitud, aga teenuse kõrge hinna tõttu siiski loobutud. Samuti on plaanis Tartus hakata kodusünnitusabi pakkuma koostöös kliinikumi sünnitusosakonnaga. LTKH Pelgulinna sünnitusosakond ja teised Eesti sünnitusosakonnad ei plaani lähiajal kodusünnituse teenust vahendada.»

Kodusünnituse määrus (§ 5.(1)) näeb ette, et kodusünnitusabi võib osutada ämmaemand, kellel on dokumentaalselt tõendatud sünnitusabi praktilise töö kogemus sünnitusabi osutaja juures vähemalt 150 sünnituse vastuvõtmisena viimase viie aasta jooksul või sellele vastav kutsekvalifikatsiooni tase ja läbitud vastsündinu elustamise koolitus igal aastal ning täiskasvanu elustamise koolitus vähemalt üks kord iga kahe aasta tagant.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles