Bakteriaalne DNA võib kanduda emalt lapsele

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ehkki on teada, et geneetilised omadused kanduvad vanemalt lapsele edasi läbi DNA, näitas ajakirjas Nature avaldatud uuring, et see saab toimuda ka läbi ema kehas leiduvate bakterite DNA.

Üks uuringu autoritest, Washingtoni ülikooli meditsiinikooli patoloogia ja immunoloogia osakonna juhataja dr. Herbert W. Virgin IV ütles, et erinevalt varem arvatust ei mõjuta bakterid meie arengut mitte vaid keskkonnategurina, vaid ka geneetilisel tasandil, kirjutab Medical News Today.

«Kommensaalsed bakterid» on organismid, mis elavad meie kehas, kuid ei põhjusta haigestumist. Ent samas on teada, et need bakterid mõjutavad kehakaalu, käitumist ja muudki. Varem arvasid teadlased, et kommensaalsete bakteritega seotud geneetilised omadused omandatakse pigem elu jooksul kui päritakse.

Uus uuring näitab aga esmakordselt, et bakteriaalne DNA võib kanduda emalt lapsele ning et selle DNA ülekanne mõjutab immuunsust ja põletikulisi protsesse organismis.

Täpsemalt leidsid teadlased, et teatud vanematelt päritud bakteritega hiired olid rohkem vastuvõtlikud kemikaalidega kokkupuutel tekkivatele seedekulga kahjustustele. Teistsuguste päritud bakteritega hiired olid aga sellistele kahjustustele vähem vastuvõtlikud.

Mitme varasema uuringu puhul on teadlased täheldanud geneetiliselt muundatud hiirtega töötades, et vahel ilmnevad neil uued ja muutunud geneetilised omadused täiesti ootamatult ja nii, et seda on väga raske seletada.

Varem arvati, et süüdi on mõni mikroobne nakkus, kuna need uued omadused kippusid ilmnema kindlates hiirte elupaikades. Ent mis ajas teadlasi segadusse, oli nende samade omaduste edasikandumine emalt järeltulijatele, mis viitas geneetikale.

Uue uuringu tulemused pakuvad sellele võimaliku seletuse, näidates, kuidas koos elava populatsiooni sees loomulikult levivad bakterid võivad mõjutada hiirte teatud geneetilisi omadusi, kuid ka seda, kuidas need bakteritest mõjutatud jooned kanduvad edasi emadelt järeltulijatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles