Üleminekuea öine higistamine võib kesta vähemalt seitse aastat

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuumahoogusid ja öist higistamist kogeb kuni 75 protsenti menopausieas naistest. Ajakirjas JAMA International Medicine avaldatud uuringu järgi võivad need sümptomid kestma jääda vähemalt seitsmeks aastaks.

Kuumahooge ja öist higistamist kutsutakse vasomotoorseteks sümptomiteks (VMS). Lisaks ebamugavuse tekitamisele võib VMS põhjustada ka energiataseme langust, häirida und ning mõjutada sotsiaalset funktsioneerimist ja elukvaliteeti, kirjutab Medical News Today.

Põhja-Ameerika menopausiühingu hinnangul võib VMS kesta kuus kuud kuni kaks aastat, kuid mõne uuringu järgi võivad sümptomid püsida ka kolm kuni viis, mõnel juhul aga koguni kümme või enam aastat.

Wake Forest meditsiinikooli teadlased otsustasid uurida, kui pikk on see ajaperiood, mille jooksul naised kogevad sagedasi menopausivaevusi. Täpsemalt tähendas see kuumahoogude ja öise higistamise kogemist vähemalt kuuel päeval kahe nädala jooksul. Samuti tahtsid nad välja selgitada pikemalt kestva VMSi riskifaktoreid.

Teadlased võtsid vaatluse alla 1996.-2013.aastatest pärit 3302 naise andmed, kes olid osa võtnud naiste terviseuuringust SWAN (Study of Women's Health Across the Nation). Neist naistest 1449-l oli menopausiikka üleminekul esinenud sagedast VMSi.

Teadlased leidsid, et keskmiselt kestis sagedane VMS 7,4 aastat. Samuti selgus, et naised, kellel esines VMSi juba menopausi eel, kui menstruatsioonid veel toimusid korrapäraselt, või varases perimenopausieas ehk üleminekul menopausiikka, kestsid kuumahood ja öised higistamised kõige kaugem ehk keskmiselt 11,8 aastat.

Kõige lühem VMSi kestus oli naistel, kellel sümptomid tekkisid esmakordselt juba menopausi saabudes, keskmiselt oli see siis 3,4 aastat.

Erinevused ilmnesid ka eri etniliste gruppide vahel ning samuti selgus, et mida nooremas eas sümptomid avaldusid, mida kõrgem oli naise stressitase, madalam haridustase, suurem depressioon ja ärevus, seda kauem VMS kestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles