Kakao teeb treeningu ülekaaluliste jaoks ohutumaks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kakao tarbimine kaks tundi enne treeningut või spordivõistlust aitab oluliselt vähendada südamele ja veresoontele langevat koormust ning võib teha seeläbi treeningu ohutumaks ka ülekaaluliste inimeste jaoks.

Ajakirjas British Journal of Nutrition avaldatud Lõuna-Austraalia ülikooli toitumisteadlaste uuring näitas, et kakaos sisalduvad fenoolid teevad veresooned elastsemaks ning võivad seeläbi leevendada vererõhutõusu, mis kaasneb füüsilise koormusega, kirjutab ergo-log.com.

Teadlased korraldasid katse 21 ülekaalulise viiekümnendates eluaastates inimesega. Arstide hinnangul peaksid sellised inimesed ennast rohkem liigutama, kuid samal ajal ollakse mures, et liiga intensiivne treeningkoormus võib nende vererõhku liigselt tõsta.

Teadlased tahtsid välja selgitada, kas šokolaadipiim, millele on lisatud lisakogus kakaos sisalduvaid polüfenoole, aitab vähendada vererõhutõusu. Nad panid katsealused 15  minutiks 75 protsendi juures nende maksimaalsest hapnikutarbimisest ratast sõitma. See tähendab rattasõitu sellise kiirusega, et samal ajal rääkida ei ole enam võimalik. Kaks tundi enne treeningut anti katsealustele 200 ml šokolaadipiima, mis sisaldas 139 milligrammi epikatehhiini, 39 milligrammi katehhiini ja 523 milligrammi protsüanidiine. Kõik loetletud ained on polüfenoolid, mis kaitsevad rakke vabade radikaalide eest.

Nii selgus, et tänu kakaofenoolidele oli katsealuste keskmine arteriaalne vererõhk 14 protsenti madalam ning diastoolse vererõhu tõus oli tervelt 68 protsenti väiksem.

Katses kasutatud fenoolide hulk on sama, nagu saab kätte 163 grammist tumedast šokolaadist. Ent selline kogus šokolaadi sisaldab ka 28 grammi rasva, mis annab 252 kilokalorit. Teadlaste kasutatud joogist olid rasvad eemaldatud, mis on ülekaaluliste inimeste puhul kahtlemata tervislikum valik.

Tõenäoliselt võiks sama tulemuse siiski saavutada ka näiteks puuviljade või rohelise tee abil, ent kuna antud uuring oli Marsi rahastatud, siis ei leia sellest vastuseid nendele küsimustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles