Geenikombinatsioonid mõjutavad depressiooni kujunemise ohtu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli psühholoogia instituudi doktorant Kelli Lehto töötab ka Tervise Arengu instituudis ning kavatseb pärast doktoritöö kaitsmist hakata uurima stressirohkeid elusündmusi.
Tartu Ülikooli psühholoogia instituudi doktorant Kelli Lehto töötab ka Tervise Arengu instituudis ning kavatseb pärast doktoritöö kaitsmist hakata uurima stressirohkeid elusündmusi. Foto: Liis Treimann

Tartu Ülikooli psühholoogia instituudi doktorant Kelli Lehto avastas oma doktoritööd tehes, et osa geenivariante mõjutavad depressiooniga seonduvaid isiksuseomadusi, eriti neurootilisust ja meelekindlust.

Mida madalam on inimese meelekindlus, seda suurem tõenäosus on tal depressiooni tekkeks. «Meelekindluse osa on eriti huvitav, sest varasemas teaduskirjanduses kohtab väga harva, et mõni geenivariant avaldaks mõju meelekindlusele,» rääkis Lehto.

Depressiooni tekkimise riski hinnates on madal meelekindlus teisel kohal, kohe pärast neurootilisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles