TLÜ teadlased jõudsid koos välismaa kolleegidega läbimurdeni Alzheimeri ravis

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Karolinska instituudi, Lundi ülikooli, Cambridge’i ülikooli ning Tallinna ülikooli teadlased on avastanud valgu, mis takistab närvikoe- ja ajukahjustuste teket Alzheimeri tõve puhul.

«Me usume, et oleme leidnud meetodi, millega peatada Alzheimeri tõve areng selle väga olulises etapis. Nüüd tuleb edasi uurida ja hinnata selle meetodi potentsiaali tõve ravistrateegiana,» spekuleerivad teadlased.

Professor Jan Johansson ja dr Jenny Presto veavad edukat koostööd Tallinna ülikooli ja Rootsi Karolinska instituudi vahel, juhtides mõlema riigi uurimisrühmi. Nende rühmad on aastast 2006 uurinud nii-öelda Brichos domeeni sisaldavaid valke, ning on leitud, et see domeen takistab teiste valkude/peptiidide formeerumist toksilisteks naastudeks ning agregaatideks, mida esineb näiteks ka Alzheimeri tõve diagnoosiga patsiendi ajus. 

Nüüd on Karolinska-Tallinna rühm koostöös Lundi ja Cambridge’i ülikoolidega jõudnud läbimurdeni. Hiirte ajukoest tehtud uuringud näitavad, et Alzheimeri tõvega seotud amüloid-beeta peptiid vähendab õppimiseks ja mäluks vajalikke võnkeid ajus. Siiski leiti, et Brichos domeeni mõjul on võngete vähenemine täielikult ärahoitav. Rühm uuris ka amüloid-beeta peptiidi omadusi katseklaasis Brichos domeeni koosmõjul ning leiti, et haigust pärssivad funktsioonid on seotud selle domeeni väga konkreetse funktsiooniga. Leiti, et Brichos domeen seondub amüloid-beetaga, blokeerides nii peptiidi pinnad, mis muul juhul oleksid vastutavad neurotoksilisuse ja raku surma eest.

Alzheimeri tõbi on progresseeruv ajuhäire ja dementsuse levinuim vorm. Tänapäeval kasutatakse ainult sümptomaatilist ravi  ja seega haiguse kulgu muutvaid ravimeid tõve vastu seni veel pole.

Tulemustest kirjutati teadusajakirjas Nature Structural and Molecular Biology.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles