Stress võib suurendada sotsiaalset ebavõrdsust

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Šveitsi teadlased on saanud uusi uuringuandmeid selle kohta, et stress võib mõjutada inimese enesekindlust ja tekitada või süvendada sotsiaalset ebavõrdsust.

Kuna enesekindlus omakorda võib paljudes olukordades mõjutada inimese eduväljavaateid ja inimeste erinev enesekindluse tase on seetõttu nendevahelist ebavõrdsust loov asjaolu, siis siit järeldubki, et stress võib ebavõrdsust juurde luua, vahendab ERRi teadusportaal.

Et sotsiaalne ebavõrdsus tekitab allajääjas omakorda pahatihti uut stressi, siis võib välja kujuneda lausa nõiaring, milles nii stress kui ka ebavõrdsus üha kasvavad.

Carmen Sandy Lausanne'i Föderaalsest Tehnikainstituudist ja Lawrence Götte Lausanne'i ülikoolist selgitasid oma uurimistöös välja ka vastupidise võimaluse – stressirohked olukorrad võivad inimese enesekindlust ka tõsta.

Neil inimestel, kelle ärevuse baastase on madal, võib stressirohke olukord, kus on vaja kiiresti otsustada või ennast tõestada, enesekindlust tõsta, aga neil, kellel ärevuse baastase on kõrge, neis olukordades enesekindlus langeb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles