Mida teha põletikuliste vistrikega seljal?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seljaakne.
Seljaakne. Foto: Wikipedia

Meesteajakiri Men’s Health annab mõningad soovitused meestele, kes on hädas vistrikulise seljaga.

Ka meestel, kes pole spordiga sina peal, kannatavad aeg-ajalt seljale tekkivate põletikuliste sõlmede, vistrike või ummistunud pooride pärast. Kuid need, kes eriti tugevalt sporti teevad, on selle murega rohkem tuttavad.

Põhjuseks võib pidada kuumust ning keha vereringe kiirenemist, mis koostööl võivad suurendada rasu – naha naturaalse õli – teket. Kui juurde lisada veel poore blokeerivad surnud naharakud, palju higi ja päeva jooksul keskkonnast nahani jõudev saast, kipubki nahk põletikuliseks muutuma. Ka on üks põhjus, miks seljale põletik kergemini tekib see, et see on üsna raske koht, mida igapäevaselt hooldada.

Kui sinu nahk on eriti rasune, peaksid naha hooldusele suuremat tähelepanu pöörama ja ostma endale antibakteriaalse dušigeeli, millega igal pesukorral ka selga pesed. Ka oleks hea, kui saaksid kord nädalas lasta kellelgi oma selga pesta, võimalusel seljale koorivat kreemi määrida, et vabaneda surnud naharakkudest.

Kuid saadaval on ka sprei kujul nahahooldusvahendid, mida saab hõlbsasti seljale pihustada. Proovi leida selline, mis sisaldaks salitsüülhapet – see toimeaine on väga tõhus surnud naharakkude koorija ning pooride puhastaja.

Viimaks – mõtle ka riiete peale, mida sa kannad igapäevaselt ning millega sa trennis käid. Puuvill on materjal, mida tasuks vältida trennis käies ja üldse, kui oled «kiiresti rikneva nahaga». Puuvilla sisse kipub higi sisse imbuma, hoides seda nii kogu aeg sinu naha ligi. Trennis käies püüa kasutada higi eemale juhtivaid rõivamaterjale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles