Tegevused, mis mõjutavad une kvaliteeti

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimese une kvaliteeti võivad langetada paljud harjumuseks saanud õhtused tegevused. 

Öise une kvaliteet mõjutab tugevalt järgmist päeva. Paljud aga ei tea, kuidas magamiseelne käitumine võib muuta nende und, kirjutab Huffington Post. 

Õhtune tee-ja kohvijoomine

Kofeiin püsib inimese kehas rohkem kui kuus tundi. Seega juues tassi kohvi või ka teatud sorti teed kell 16, on kell 22 meie kehas endiselt kofeiini.

Liiga soe magamistuba

Keha temperatuur magades langeb. REM une faasis, mis tekib umbes poolteist tundi pärast uinumist, langeb ja tõuseb kehatemperatuur pidevalt. Kuna see faas võib sarnaneda ka ärkvelolekule, siis on suur võimalus, et liiga soe ruum äratab inimese üles. Seega on kasulik enne magamaminekut tube õhutada ja vaadata üle toas olev temperatuur.

Alkoholi joomine

Kuigi alkoholi joomine teeb inimese uimaseks, ei tähenda see, et alkohol mõjub hästi ka unele. Pärast esimest sügavama une faasi muutub inimene alkoholi tõttu hoopis rahutumaks ning võib tihti üles ärgata.

Palju kunstvalgust

Elektripirni leiutamine on kahtlemata üks tähtsamaid leide meie ajaloos, kuid siiski mõjutab see endiselt inimeste und. Keha ei ole harjunud sellega, et pärast päikese loojumist on ümbruskonnas veel valgust, mille tulemusel väheneb melatoniini tootmine enne magamajäämist. Melatoniin on hormoon, mis reguleerib inimeste bioloogilist ööpäevarütmi.

Seega soovitatakse õhtul kasutada pigem hämaramat valgust, ruloosid või magamiseks mõeldud silmaklappe.

Päevane uinak

Kuigi päevane uinak, eriti nädalavahetustel, on väga soovitatav, siis ei tohiks see kesta rohkem kui 20 kuni 90 minutit.

Öine telefoni vaatamine

Telefoni valguse tõttu väheneb taaskord meie ajus melatoniini tootmine. Lisaks sellele võivad liiga vara meie kehasse vabaneda dopamiin ja kortisool – hormoonid mis äratavad hommikuti meie keha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles