Kulturistide seas levib trend juua rinnapiima

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika meesteajakiri Men’s Health kirjutab oma veebiväljaandes uuest trendist, millest on rasedate naiste ja kulturistide vahel omamoodi kaubandusharu kujunenud.

«Ma tunnen end praegu nii üliväga «anaboolsena»»

«Sa annad vabatahtlikult ära võimaluse suureks kasvada, kui sa seda kraami ei kasuta.»

«Terve oma senielatud elu jooksul saavutasin kõige suurema lihaskasvu seda juues. Kümne kuuga tuli 15 kilo massi juurde.»

Need on päriselt kirjutatud ja avaldatud laused kulturistide foorumis bodybuilding.com, kus iga mees räägib oma uuest lemmiktoidulisandist – rinnapiimast, vahendab Men’s Health.

Naise rinnast pärit piim, mida inimesed lapsenagi joovad, on kulturistide hinnangul üks parimaid lihaste kasvatamist soosivaid «looduslikke lisandeid», omades erilisi omadusi ükskõik millise teise toiduga võrreldes.

«Ma arvan, et see rinnapiima joomise idee lihaskasvu saavutamise eesmärgil on põhjendatav sellega, et rinnapiim on väga kalori- ja toitaineterikas ning sellel mitmeid teisigi tervisele kasulikke omadusi,» ütleb sporditoitumise spetsialist Brian St. Pierre. «Rinnapiim on mõeldud andmaks inimlapsele korraga palju aineid, et tema kasvu kiirendada. Võib-olla arvavad kulturistid, et sama efekt laieneb ka täiskasvanud inimese organismile?»

Üks tass rinnapiima sisaldab umbes 170 kilokalorit (20 korda rohkem kui täispiim), 10 grammi rasva, 16 grammi süsivesikuid ja 2 grammi valku (5 grammi vähem kui täispiim), aga ka vitamiine ja mineraale.

«Teoreetiliselt on rinnapiimas ka inimkasvuhormooni,» lisab Pierre. «Kuigi ma pole kindel, et seda on täiskasvanud mehele piisavas koguses, et sellelt lihaskasvuks kasu lõigata.»

Nii teadlased kui treenerid nõustuvad sellega, et kui tarbida päeva jooksul kulutatud kaloritest rohkem, süües piisavalt valku ning tehes sinna kõrvale teadliku treeningut, soodustub ka lihaskasv. Nii et lisades toitainete- ja kilokalorirohkeid vedelikke oma toitumisse, võib see korralikule treeningrutiinile palju juurde anda. Pole küsimustki. Aga et rinnapiima juua? Pole ilmselt kõige nutikam idee, ütleb Salt Lake City toitumisspetsialist Marc Halpern.

Esiteks, seda on raske piisavas koguses hankida. Pole võimalik töölt koju minnes kohalikust supermarketist läbi hüpata ja sealt üks gallon (umbes 3,7 liitrit – toim.) rinnapiima kaasa haarata. Mitmed kulturistid ostavad rinnapiima teiste seas seesuguselt kummaliselt veebilehelt nagu Craigslist, või siis sobitavad kaubavahetust mõne raseda naisega (kujutage ette neid veidraid dialooge).

Teiseks, rinnapiim on kallis. Keskmine hind  ühe untsi kohta (umbes 28 grammi – toim.) maksab 1,50 dollarit (1,32 eurot – toim.). See info pärineb Põhja-Ameerika Inimpiimapangast, kes hoiustab piima nende emade jaoks, kes ise rinnapiima ei tooda.

Viimaks – rinnapiim on täpselt nii hea, kui hea on piima tootva ema toitumine ja üleüldine tervis. «Rinnapiimaga on nii, et kui ema toitub rämpstoidust, on ka tema piim rämps,» ütleb Halpern. «Haigused, nagu näiteks HIV, võivad rinnapiimaga edasi kanduda.»

Teadusuuringud kinnitavad eelnevat. Viimane uuring ajakirjas Pediatrics leidis 101 rinnapiima proovist, mis osteti internetist, et 63 protsendis sisaldus stafülokoki baktereid, 36 protsenti streptokoki baktereid ning 3 protsenti salmonella baktereid.

Kõige olulisem on aga teada, et pole ühtki teaduslikku uuringut, mis tõendaks rinnapiima maagilise mõju lihaskasvule, selgitab St. Pierre.

«Kas rinnapiim võiks aidata lihaskasvule kaasa? Ma ei usu, et keegi saaks seda kindlalt väita, kuna sel teemal pole ühtki uuringut. Kuid mida rohkem internetiavarustes ringi liikuda, seda rohkem kohtab anekdootlikke vestlusi antud teemal. On see võimalik? Jah, muidugi. Aga on see tõenäoline? Ei. Kas on olemas lihtsamaid ja odavamaid võimalusi, et lihaskasvuks vajalikke toitaineid lisaks tarbida? Absoluutselt. Rinnapiim pole tõenäoliselt nii maagiline, et tasuks ära terviseriskid ja rahakulu, mis see endaga kaasa toob.»

Lihtsam, odavam ja toitaineterikkam kaloripomm oleks nn Super Shake, kirjutab St. Pierre. Blenderisse tuleks panna vett või piima (eelistatult lehma-, mandli- või sojapiima), väike kulbitäis vadakuvalku, peotäis puuvilju (banaani või marju) ja peotäis spinatit, pöidlasuurune kang maapähklivõid ja paar jääkuubikut. Blenderda! Ja ongi valmis.

See kõhutäis sisaldab 400-700 kilokalorit, milles on ühtlasi palju tervislikke rasvu, süsivesikuid, valke ja vitamiine ning mineraale. Pluss sa ei pea minema mingitesse kahtlastesse piimapankadesse või internetis surfama, et seda saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles