Koht, mida masseerides väljub häda number kaks libedamalt

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuring annab kõhukinnisuse all kannatavatele inimestele head suunised, kuidas oma probleemist võitu saada.

Kui sul on kunagi esinenud probleeme tualetiskäigul nn hädaga nr 2, siis küllap tead, et oled olnud nõus proovima ükskõik mida, et saada kasvõi natukene leevendust. Näiteks lisades toidulauale rohkem kiudaineid, väljaheite pehmendajaid, seedekulglat puhastavaid aineid – võimalike abivahendite loetelu võiks lõputult jätkuda.

Kuid on tõenäoliselt üks asi, mida sa kunagi proovinud pole. See võib olla aga võtmelahendus panna «asjad liikuma» ilma ühegi kõrvalmõjuta.

Selle pahukülg on see, et see eeldab liialt palju... käte külge panekut. See hädaväljutuse abinõu kätkeb endas masseerimist. Masseerida tuleb lahkliha – nahariba, mis eraldab sinu suguelundeid pärakust. Selles kohas asub punkt, mida masseerides leeveneb kõhukinnisus, väidetakse värskes uuringus, mis avaldati teadusajakirjas Journal of General Internal Medicine.

Kuna kõhukinnisus on üks enamlevinumaid terviseprobleeme – kuni 19 protsenti inimestest peavad sellega elama – otsustasid uurijad võtta vaatluse alla alternatiivsed võtted, mis seda täistopitud tunnet leevendada saab, peale seni soovitatud kiudainete rikaste toitude söömise ja kõvasti trenni tegemise.

Rasedatele naistele on pikalt soovitatud sama piirkonda regulaarselt masseerida, et seda piirkonda rahustada ja sellega pikemas perspektiivis vältida võimalikke sünnitusel tekkivaid rebendeid. Sama massaaž on teadlaste hinnangul rahustava ja lõdvestava toimega ka soolestikule.

Katses jagati 100 kõhukinnisuse all kannatavat inimest kahte gruppi. Esimestele anti informatsioon laialtlevinud soovitustega, mida kõhukinnisuse korral oma elustiilis muuta tuleks. Teistele jagati sama infot, kuid õpetati lisaks lahkliha masseerimist. Pärast nelja nädala möödumist leidsid teadlased, et masseerijate-grupp oli saavutanud palju parema soole funktsioneerimise kui esimene grupp.

Masseerijad ütlesid, et see tehnika aitas neil tualetiistel soolestikku lõdvestada ning 82 protsenti neist lisasid, et jätkavad selle tegemist ka edaspidi.

Uuringu järelduses seisab, et arstid peaksid nende poole pöörduvatele kõhukinnistust kurtvatele patsientidele edaspidi lahkliha masseerimist soovitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles