Kuidas ravida tuulerõugeid?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reeglina haigestuvad tuulerõugetesse kuni 10-aastased lapsed.
Reeglina haigestuvad tuulerõugetesse kuni 10-aastased lapsed. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tuulerõugete haigustekitajaks on varicella zoster viirus, mis kuulub herpesviiruste perekonda, on väga nakkusohtlik, kuid vähevastupidav väliskeskkonnas. Kuidas tuulerõugeid ravida või nendest hoiduda?

Saku Tervisekeskuse pereõde Kadi Kurris selgitab, et tuulerõugeid tekitav viirus on identne vöötohatise viirusega. Viirus elab ja paljuneb ainult inimorganismis. Väljaspool inimorganismi säilib viirus süljepiiskades 10–15 minutit ning hävib kiiresti otsese päikesevalguse käes, vahendab kliinik.ee.

Tuulerõugete peiteperiood kestab keskmiselt 14–16 päeva. Haigus algab külmetusnähtude ja kehatemperatuuri tõusuga, mis kestavad üks-kaks päeva. Seejärel tekib lööve, mille ajal palavik tõuseb. 

Villid võivad olla erinevad ja esineda kehal üheaegselt. Nende arv on lastel ja täiskasvanutel erinev: näiteks väikelapsel võib olla ainult paar täpikest, täiskasvanul aga üle 500. 

Lööve levib tavaliselt peanahalt, kaelalt ja näolt üle kogu keha. Ville võib leiduda ka silma-, suu- ja suguelundite limaskestal. Jalataldadel ja peopesadel löövet ei ole. 

Lööve on väga sügelev, mis põhjustab lapsele ebamugavustunnet ning öösiti unehäireid. Tüsistustena võivad tekkida naha bakteriaalne nakkus, kopsupõletik või raskete vormide korral entsefaliit. 

Kuidas ravida?

Tuulerõugetega kaasuva palaviku alandamiseks kasutatakse lastel tavalisi palavikualandajaid nagu paratsetamool või ibuprofeen. 

Sügelust vähendavad antihistamiinikumid, näiteks tilgad või siirup, mida annustada vastavalt lapse kehakaalulule. Lisaks tuleb tuulerõugetesse haigestunud lapse küüned lõigata hästi lühikeseks, et ta ei saaks kratsimisega nahka kahjustada.

Suus olevate villide puhul võib kasutada näiteks spetsiaalset suuõõnegeeli. Klassikaliselt soovitatakse villidele määrida kas mentoolpiiritust, saialilletinktuuri, briljantrohelist (viimasel ajal küll vähem), kuid ka tsinki sisaldavad tooted on kasutamiseks head.

Oluline on rohke vedeliku tarbimine, rahu, tuulutatud tuba ja kümnepäevane kodune režiim. Haige võib end õrnalt pesta ja ettevaatlikult kuivatada. Lööbe põletikuliseks muutumise korral on vajalik antibiootikumravi, sest põletikku põhjustavad bakterid. 

Täiskasvanule kehtivad samad soovitused. Ainuke erinevus seisneb selles, et mida vanem on haige, seda raskem võib olla haiguse kulg, seega on soovitatav kontakteeruda oma perearsti või pereõega, et saada viirusevastast ravimit. 

Täisversioon artiklist ilus ajakirjas Apteeker (jaanuar 2014). 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles