Margariin võib tõsta depressiooniriski

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidevalt on arutatud, kas tasuks eelistada võid või margariini.
Pidevalt on arutatud, kas tasuks eelistada võid või margariini. Foto: SCANPIX

USAs läbi viidud epidemioloogiline uuring näitas, et kui oliiviõlis leiduvad rasvhapped kaitsevad depressiooni haigestumise eest, siis enamikus «tervislikes» margariinides leiduvad rasvhapped võivad depressiooniriski hoopis suurendada.

Georgia Southern ülikooli teadlased võtsid kümneks aastaks vaatluse alla ligi viis tuhat inimest, kirjutab ergo-log.com.

Uuringute järgi esineb kuni kümnel-viieteistkümnel protsendil Lääne inimestest depressioonisümptomeid. Ühe teooria kohaselt on depressioon maisi-, soja- ja päevalilleõlis leiduvate polüküllastumata rasvhapete ehk oomega-6-rasvhapete suurenenud tarbimise tagajärg. Neist tuntuim on tänu margariinireklaamidele ilmselt linoolhape. Oomega-6-rasvhapped on südame ja veresoonte jaoks tervislikumad kui küllastatud rasvad ning just seetõttu kasutataksegi neid laialdaselt nn tervisetoitudes.

Ent probleem seisneb selles, et oomega-6-rasvhaped pakuvad toitu põletikufaktoritele nagu prostaglandiinid. Lisaks sellele viivad oomega-6-rasvhapped kehast välja oomega-3-rasvhappeid. Ajurakud vajavad aga rasvases kalas leiduvaid oomega-3-rasvhappeid, et korralikult funktsioneerida.

Põletikufaktorite üleküllus ja samaaegne oomega-3-rasvhapete puudus võivad soodustada depressiooni ja paljude teiste probleemide teket.

Oliiviõlis leidub monoküllastumata ehk oomega-9-rasvhappeid. Need rasvhapped on kasulikud südame-veresoonkonnale, nagu ka oomega-6, kuid samas ei pane nad keha põletikufaktoreid tootma ega vii kehast välja oomega-3.

Teadlased kasutasid küsimustikku, et teada saada, kui palju küllastatud rasvu, oomega-6 ja monoküllastumata rasvu küsitletavad iga päev tarbisid. Nad jälgisid oma vaatlusaluseid kümne aasta jooksul, et selgitada välja, kellel tekkis depressioon.

Nii selgus, et meeste puhul suurendas oomega-6-rasvhapete suures koguses tarbimine depressiooniriski pea kaks korda. Samal ajal ilmnes tendents, et oomega-9-rasvhapped vähendavad depressiooni haigestumise tõenäosust. Kui meeste puhul ei olnud see seos statistiliselt märkimisväärne, siis naiste puhul juba oli. 

Antud uuringu tulemuste põhjal saab teha ühe selge järelduse: kui asendada margariin ja teised oomega-6 sisaldavad tooted oliiviõliga, võid hakata maailma kirkamates toonides nägema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles