Viis põhjust, miks minna õue

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevad hakkab tulema.
Kevad hakkab tulema. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi üha sagedamini pilve tagant piiluv päike meelitab värsket õhku hingama, ei jõua paljud inimesed kiire elutempo tõttu õue just sageli. 

Väljaanne TIME tõi välja viis põhjust, miks tasub õues käia. 

Muutud loomingulisemaks ja keskendumisvõime paraneb

Uuringute järgi aitab väljas liikumine parandada ajutegevust. Stanfordi ülikooli teadlaste sõnul tekib õues aega veetvatel inimestel ka rohkem uusi ideid.

Utah ülikooli ja Kansase ülikooli psühholoogide uuringust selgus, et ränduritel olid loovust hindavates testides 50 protsenti kõrgemad tulemused, kui nad viibisid eelnevad neli päeva looduses ja neil polnud elektroonilisi seadmeid. «Looduses matkates saad vähendada kahju, mille oled tekitanud endale 24/7 arvuti taga istudes,» ütles David Straver, üks uurimuse autoritest.

Samuti selgus uuringust, et õues veedetud aeg aitab hiljem paremini keskenduda. ADHD ehk tähelepanu puudlikkuse ja hüperaktiivsusega lapsed said keskendumisvõimet puudutavates testides kõrgemaid tulemusi, kui nad olid enne väljas aega veetnud. Samuti selgus, et need lapsed, kes jalutasid läbi pargi, suutsid hiljem paremini keskenduda kui need lapsed, kes jalutasid linnas majade vahel.

Tuju paraneb

Talvel on pimedat aega rohkem kui valget ning paljud tajuvad sellega seoses tuju langemist. Seda peetakse sageli ka sesoondepressiooniks. Ingliskeelses kirjanduses nimetatakse seda Seasonal Affective Disorder’iks ehk SADiks. Lihtsamalt on nimetatud seda ka talvemasenduseks. Selle sümptomid on ärevus, väsimus ja pidev kurbuse tunne. Üks kiire abinõu SADi leevendamiseks on Mayo kliiniku sõnul veeta aega õues, isegi kui ilm on külm või pilves.

Rohkem D-vitamiini

Talvel võib ka vähesest päikesest ilma jääda, kui pidevalt toas istuda. D-vitamiin aitab hoida  ära südameatakke ning võib parandada osteoporoosi või vähki põdeva inimesed olukorda. Kuigi D-vitamiini saab näiteks lõhest või juustust, saab inimene 80 kuni 90 protsenti D-vitamiinist siiski päikeselt. Samas ei tohiks unustada kaitsefaktoriga kreeme, sest ka talvine päike võib nahale liiga teha.

Saad värskendada treeningrutiini

Õues sportimiseks on raske leida motivatsiooni, eriti kui sajab lund või vihma, on tuuline või väga külm. Väljaanne New York Times kirjutab, et õues jooksmine muudab treeningu efektiivsemaks, väljas jalgrattaga sõites kulutab inimene aga rohkem kaloreid kui näiteks jõusaalis treeningseadmel vändates. Lisaks saad väljas sportida üksinda, rahus ja vaikuses. 

Loodus tervendab

Looduslikul valgusel võib olla tervendav mõju, leidsid Pittsburghi ülikooli teadlased. Uurijad avastasid, et lülisamba operatsioonil käinud patsientidel oli vähem valu ja stressi pärast seda, kui nad viibisid rohkem loodusliku päikesevalguse käes. Samuti selgus, et patsiendid, kes viibisid rohkem päikese käes, pidid võtma vähem valuvaigisteid.

Väljaandes Journal of Aging Health avaldatud uurimusest selgus, et looduses viibimise vajadus vanuse kasvades ei vähene. Seitsmekümne-aastased, kes veetsid iga päev õues aega, kaebasid vähem valu üle ning said ka öösel paremini magada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles