Varakult avastatud vähk on paremini ravitav

, haigekassa tervishoiuosakonna spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mööda Eestit ringi sõitvas mammograafiabussis teostatakse uuringud kaasaegse tehnika abil.
Mööda Eestit ringi sõitvas mammograafiabussis teostatakse uuringud kaasaegse tehnika abil. Foto: Sille Annuk

Sõeluuring on eelkõige tervete, ilma kaebuste ja sümptomiteta naiste terviseuuring – see on võimalus ennetada või varakult avastada emakakaela- või rinnavähki.

Kes on emakakaelavähist ohustatud?

Emakakaelavähk ohustab kõiki naisi olenemata vanusest. Emakakaelavähi peamiseks riskiteguriks peetakse inimese papilloomiviirust (HPV), mis levib peamiselt seksuaalsel teel. Viiruse tekitatud rakumuutused ja vähieelsed seisundid võivad areneda isegi 10–25 aastat –  see tähendab, et regulaarsel kontrollimisel ja õigel ajal avastatuna on need kergesti diagnoositavad ja ravitavad.

Seega oleks tänapäeval tegelikult võimalik ennetada peaaegu kõiki emakakaelavähi juhtumeid. Eriti oluline on korrapärane PAP-testi andmine seetõttu, et emakakaelavähi puhul puuduvad haiguse varajased sümptomid ja naine tunneb ennast täiesti tervena.

Sõeluuringutel osalemine on üks võimalus avastada rakumuutuseid ja pahaloomulisi kasvajaid varakult, mis võimaldab omakorda kasutada tõhusaid ja tervist enam säästvaid ravimeetodeid ning pikendada tervena elatud elu.

Eestis kutsutakse emakakaelavähi sõeluuringule naisi vanuses 30–55. 2015. aastal kutsutakse emakakaelavähi sõeluuringule järgmiste sünniaastatega naisi: 1960, 1965, 1970, 1975, 1980, 1985.

Varases staadiumis rinnavähk endast märku ei anna

Arsti poole pöördutakse rinnavähi kahtlusega enamasti siis, kui rinnas avastatakse n-ö tükk. Lisaks võib ohumärgiks olla muutunud rinnakuju (nt naha sissetõmme rinnal), rinnanibu sissetõmme, eritis rinnanibust, rinna nahavärvi muutus või kaenlaaluste lümfisõlmede suurenemine. Sageli tähendab see aga haiguse arenemist algkoldest kaugemale.

Rinnavähki on võimalik avastada enne, kui kasvaja on endast märku andnud ja organismis levima hakanud. Üks selline võimalus on sõeluuringute käigus kasutatav rinnanäärme radioloogiline uuring ehk mammograafia. Väikese kiirgusdoosiga mammograafia on tervisele ohutu.

Varakult avastatud rinnavähk on paremini ravitav, võimaldab vajadusel kasutada rinda säästvaid operatsioonimeetodeid ja on tervenemise eelduseks.

Eestis kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi vanuses 50–62 kaheaastase intervalliga.

2015. aastal kutsutakse rinnavähi sõeluuringule järgmiste sünniaastatega naisi: 1953, 1954, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965.

Kuidas sõeluuringutel osaleda?

Nimelise kutse saadab Eesti haigekassa postiga teie rahvastikuregistris olevale aadressile. Kutse saavad need naised, kelle sünniaasta on kutsutavate sünniaastate nimekirjas ja kellele pole hiljuti rindade uuringut või PAP-testi tehtud.

Kahjuks ei pruugi kutsed ühel või teisel põhjusel adressaadini jõuda – kõige sagedamini on selleks põhjuseks rahvastikuregistris olevad ebatäpsed andmed. Kuid uuringul osalemiseks ei pea alati kutset ootama.

Kui teie sünniaasta on tänavuste kutsesaajate nimekirjas, tuleb lihtsalt helistada sobivamasse tervishoiuasutusse. Registreerumisel kontrollitakse eelkõige sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust. Uuringule minnes võtke kaasa isikut tõendav dokument.

Hoolige oma tervisest ja käige regulaarselt kontrollis!

Lisainfot leiad aadressilt www.haigekassa.ee/ennetus.

Rinnavähi varajase avastamise uuringud

Tallinnas ja Harjumaal

  • Põhja-Eesti regionaalhaigla (Sütiste tee 19, tel.  617 2405, 5300 6334)
  • Mammograaf rinnakliinik (Sütiste tee 17, tel.  627 4470)
  • Ida-Tallinna keskhaigla, Magdaleena polikliiniku diagnostikakeskus (Pärnu mnt 104, tel. 5362 8909)

Mujal Eestis

  • Pärnu haigla (Ristiku 1, Pärnu, tel. 447 3561
  • Tartu Ülikooli kliinikum (Puusepa 8, tel. 731 9411)
  • Ida-Viru keskhaigla Kohtla-Järvel: uuringud (Ilmajaama tn 14, tel. 337 8711)
  • Narva haigla (Haigla 5, Narva, tel. 357 2737)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles